Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

2015 3. szám

Érdekes és fontos szakmai rendezvényekkel kezdődött az év, amelyeken lapunk is jelen volt. A Pollack Expo rendezvénysorozatán 120 kiállító mutatta be fejlesztési eredményeit és különböző témákban 70 előadás hangzott el. A rendezvény mérlegét olvashatják lapunkban. Az egyik központi téma az épületek energetikai tanúsítása volt. Indító cikkünkben a tanúsítás módszerével kapcsolatos véleményt adunk közre. Ugyancsak a rendezvényen találkozhattak az érdeklődők a lézerszkennerrel és megismerkedhettek épületgépészeti alkalmazásával. Szerzőnk ezt a korszerű technikát bemutatja olvasóinknak is, példákkal alátámasztva a helyszíni felmérésben való alkalmazhatóságát.

Beszámolunk a Tetők, Falak, Homlokzatok + Épületenergetika kiállításról és a kapcsolódó konferenciákról is, amelyek közül szakterületünk számára kétségtelenül az energiahatékony épületfelújítás témájának tárgyalása volt a legérdekesebb. Az energetikai hatékonyság szinte mindegyik cikkben megtalálható kérdés. Egyik szerzőnk az új lakás-felújítási program célkitűzéseit elemzi, de olvashatnak a helyiségenkénti levegőminőség-érzékeléssel elérhető energia-megtakarításról is. A szerző bemutatja azokat az eredményeket, amelyeket valós, üzemelő épületekben végzett mérések kiértékelésével kaptak a páraszabályozású szellőzési rendszerek vizsgálata kapcsán.

A Pozsonyi Szlovák Egyetem munkatársai angol nyelű cikkükben a geotermális energia felhasználásának lehetőségeit vizsgálják gyógyfürdőkben, valamint ebben a számunkban is közreadunk publikációt a Magyar Épületgépészek Napja 2014 PhD szekciójában elhangzott előadás alapján. Sorozatot kezdünk az épületgépészet területén felmerülő vízkezelési kérdésekről, szerzőink elsőként a háztartási vízkezelés eszközeit mutatják be. Egy másik írásunkban korszerű nyomásfokozó szivattyúcsaláddal ismerkedhetnek meg, valamint beszámolunk egy varratnélküli többrétegű csővezeték bevezetéséről és igen kedvező tulajdonságairól.

A kazános szakmára küzdelmes évek várnak: ezúttal a kályhások és kandallóépítők előtt álló feladatokat mutatjuk be a témában szervezett szakmai konferencián elhangzottak alapján. A tüzelőberendezésekhez kapcsolódik az a két beszámoló, amely korszerű kéményszerkezeteket mutat be az olvasóknak. Beszámolunk a Visegrádon tartott főenergetikusi találkozóról és közreadjuk a fórum résztvevői által megfogalmazott felhívást.

Áprilisban is fontos és érdekesnek ígérkező rendezvények kerülnek sorra. Közreadjuk a Hungarotherm nemzetközi fűtés-, szellőzés-, klíma- és szanitertechnikai kiállításhoz, valamint a RENEO megújuló energia szakkiállításhoz kapcsolódó szakmai programokat, valamint az ezzel egy időben, Visegrádon sorra kerülő DUNAGÁZ szakmai napok programját. Keresse lapunkat és standunkat ezeken a rendezvényeken is!

Márciusi számunkban a tanulságos életpályákat bemutató sorozatban dr. Emhő László gondolatait adjuk közre.