Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

2015 3. szám

Hozzászólások

HoneyKomp – a tűzálló szendvicspanel

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Kecskeméthy Géza

HoneyKomp – a tűzálló szendvicspanel

Kecskeméthy Géza

ügyvezető
KOMPOZITOR Műanyagipari Fejlesztő Kft.

A szendvicspanel olyan szerkezeti elem, melynek a belső magja méhsejt, aminek a két külső felületén vékony, nagyszilárdságú fedőlemez van rögzítve. A méhsejtet és a fedőlemezeket hőálló ragasztó köti össze. Ezzel lehet elérni, hogy a szendvicspanelnek kis tömeg mellett nagy hajlítómerevsége van (1. ábra).

1. ábra. Feszültségeloszlás tömör anyagban (a) és szendvics szerkezetben (b) hajlító igénybevétel esetén

A méhsejt mag általában alumínium lamellákból áll, a két fedőlemez vékony alumínium, vagy más szilárd anyagú lemez. Repülőgép, hajó, űrhajó nem gyártható szendvicspanelek nélkül, de ma már a korszerű vasúti kocsik sem készülnek méhsejt panelek nélkül.

Az építőiparban eddig nem terjedtek el a méhsejt konstrukciók. Ennek egyik nyilvánvaló oka a szerkezet ára, a másik pedig az, hogy méhsejt gyártó üzemből viszonylag kevés található. Van egy harmadik ok is, ami nem csak az építőipart érinti: a szendvics panelben lévő ragasztó. A legjobb ipari ragasztók is tönkremennek 200 °C feletti hőmérsékleten. Tehát, ha egy repülőgépen csak egy kisebb tűz üt ki, a gép falában lévő méhsejt konstrukciók összeomlanak, mert a ragasztó már nem tartja össze a panel elemeit.

A Kompozitor Műanyagipari Fejlesztő Kft. olyan méhsejt panelt dolgozott ki, amelyben nincs ragasztó és nincs fém fedőlemez (2. ábra).

2. ábra. A HoneyKomp tűzálló méhsejt panel szerkezete

A megoldáshoz alkalmaztuk a FuranFlex® kéménybélelő-építő rendszerünk 18 éves tapasztalatait. Az 500 és 1000 °C hőállóságú kompozit anyagú kéménycsöveink Európa 29 országban működnek. Eddig 4 millió méter került beépítésre. Már Amerikában is engedélyezett a FuranFlex®, az első beépítések megkezdődtek.

Az új méhsejt paneleknél FuranFlex®, kéményeknél alkalmazott hőálló műgyantával impregnált üvegszövetet helyeznek egy vagy több rétegben az alumínium méhsejt lamellák felületére. A hőálló gyanta ebben az állapotban még lágy (elasztikus), így a kompozit lemezek is lágyak.

 

További részletek lapunk 2015/3-as számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!