Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

2015 6. szám

Júniusi számunk kiemelt témájának a lég- és klímatechnika témakörét szántuk. Első cikkünk szerzői a légtechnikai rendszerek beüzemelésével kapcsolatos mérések eredményeinek kiértékelési módszerével foglalkoznak. Néhány, a légtechnika területéről vett gyakorlati példán bemutatják a mérési eredmények feldolgozását a matematikai statisztika módszereivel. Angol nyelvű cikkünk szerzője a légtechnikai rendszerek levegő minőségen alapuló szabályozásával foglalkozik és megállapítja, hogy a megfelelően kiválasztott érzékelővel és annak elhelyezésével nemcsak a jó belső levegő minőség biztosítható, de az épület energia-felhasználása is jelentősen csökkenthető. Emellett bemutatunk egy olyan vizsgálati eredményt, amely megmutatja, hogy az R-1234yf hűtőközeg alkalmazása milyen hátrányokat rejt magában és ezért nem alkalmazható a szokásos hőszivattyús kialakításokban. Egy másik cikkben egy környezetbarát, spanyol fejlesztésű klímaberendezésről olvashatnak. Emellett felhívjuk Olvasóink figyelmét a megfelelő helyiségszellőztetéshez elengedhetetlen korszerű levegő bevezető és elszívó szerkezetekre, amelyek helyi és központi elszívásra és légpótlásra alkalmasak; egy kutatás eredményére, amely megmutatta a hazai vásárlási szokásokat, ha klímaberendezésről van szó, továbbá egy új, hamarosan a piacra kerülő, az eddigieknél hatékonyabb VRF rendszerre.

Ebben a lapszámban is nagy teret kapott az energetikai korszerűsítés témája. Szerzőink bemutatják a panel lakóépületek komplex energetikai felújításával kapcsolatos vizsgálataik eredményeit. Összefoglalják a vizsgált épületek állapotával kapcsolatos megállapításaikat és a primerenergia-fogyasztásra kapott eredményeiket. Javaslatokat mutatnak be a felújítás módjára és lépéseire. Egy másik cikkben az ipari épületek energiahatékonyságának növelésével kapcsolatos megoldásokról olvashatnak. Egy nem mindennapi példáról is beszámolunk: szerzőnk bemutatja az AIRBUS A38 gyártócsarnokának korszerű fűtési rendszerét. Közreadjuk a II. Szakmai Fórum ajánlását is a 813/2013/EU és a 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek végrehajtásával kapcsolatban.

Folytatjuk a hazai és külföldi épületgépészeti oktatást bemutató sorozatunkat, most az olasz oktatásról olvashatnak. A tanulságos életpályák sorozatunkban ezúttal Czeizel Tamás gondolatait ismerhetik meg.

Ebben a számunkban több olyan szakmai rendezvényről adunk hírt, ahol épületgépész kollégáknak kitüntetéseket és szakmai elismeréseket adtak át, így beszámolunk a REHVA, az európai épületgépész egyesület közgyűléséről és az ehhez kapcsolódó konferenciáról, a Magyar Mérnöki Kamara küldöttgyűléséről, az LG hagyományos Mérnöknapjáról, a Szakma Sztár Fesztiválról és a BME Gépészmérnöki Karának ünnepi tanácsüléséről.

Felhívjuk a figyelmet a november 26-27-én sorra kerülő Magyar Épületgépészek Napjára és közreadjuk az ebből az alkalomból szervezett Épületgépészeti Tervpályázat kiírását.