Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

2015 6. szám

Hozzászólások

Beszámoló a REHVA éves közgyűléséről

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. Barna Lajos PhD

Beszámoló a REHVA éves közgyűléséről

Dr. Barna Lajos PhD

főszerkesztő
Magyar Épületgépészet

A REHVA, a 110 ezer taggal rendelkező Európai Épületgépész Egyesületek Szövetsége 2015. május 7-én tartotta 59. Éves Közgyűlését Rigában. A rendezvényen 22 országból 90 szakember vett részt. Prof. Karel Kabele, a REHVA elnökének megnyitója után Ilze Osa, a Lett Gazdasági Minisztérium Építési Osztályának igazgatója üdvözölte a megjelenteket. Az elmúlt év értékelése, a 2015. év terveinek megvitatása és a bizottságok beszámolója után a közgyűlés megválasztotta a REHVA 2016-ban hivatalba lépő új elnökét Stefano Corgnati, az olasz tagegyesület, az AiCARR tagjának személyében.

A REHVA fő feladata a szakmai szabványok, konferenciák, kiállítások, szemináriumok egyeztetése, koordinálása, szervezése és a szakmai kapcsolatok építése. REHVA részt vesz a különböző épületgépészeti területeket átölelő európai projektekben (Intelligent Energy Europe, Horizon 2020), ahol 30 tagegyesületén keresztül tájékoztatja a szakembereket a kutatások eredményéről.

Hazánkat tagként a rendezvényen az Építéstudományi Egyesület (ÉTE) és a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség (MÉgKSZ) képviselte és vett részt aktívan a szövetség és a különböző munkacsoportok munkájában.

A közgyűlésen dr. Magyar Zoltán, a BME Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszékének a vezetője REHVA Szakmai Díjban részesült az energiahatékonyság javítása és az épületek belső komfortja területén végzett nemzetközi szakmai munkájáért. A díjat prof. Karel Kabele, a REHVA elnöke adta át. A díjat 2015-ben összesen 5 európai szakembernek ítélték oda.


A REHVA az éves közgyűlés után, 2015. május 8-9. között rendezte az éves konferenciáját Rigában, a Lett Épületgépészmérnökök Egyesületével közösen. A konferencián 150 szakember vett részt 22 országból. A konferencián többek között az alábbi előadások hangzottak el:

Laurent Deleersnyder (Európai Bizottság – DG Energy): Az európai épületszabályozás módosítása

Peter Wouters (INIVE EEIG, Belgium): Épületenergetikai szabályozás a gyakorlatban
 

Sylvain Courtey (Eurovent): Épületgépészeti termékek Eurovent minősítése
 

Jarek Kurnitski (REHVA): Nemzeti nZEB alkalmazások az EU-ban
 

Jaap Hogeling (CEN): EPBD szabványok felülvizsgálata
 

William Bahnfleth (ASHRAE, USA): Az amerikai ASHRAE légtechnikai szabvány módosítása
 

Bjarne Olesen (Dániai Műszaki Egyetem): Lakóépületek szellőzési kritériumai az új EN 15251 szabványban
 

Andris Krumins (Rigai Műszaki Egyetem): Az épületfelügyeleti rendszer hatása az energiahatékonyságra

 

További részletek lapunk 2015/6-os számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!