Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

2015 6. szám

Hozzászólások

Az energiahatékonyság az ipari vállalatok meghatározó sikertényezője – A Cothec energiatakarékos megoldásainak használatával akár 30 százalékos megtakarítás is elérhető

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

ENGIE Magyarország Kft.

Az energiahatékonyság az ipari vállalatok meghatározó sikertényezője – A Cothec energiatakarékos megoldásainak használatával akár 30 százalékos megtakarítás is elérhető

ENGIE Magyarország Kft.


Az ipari tevékenységek a világ energia-felhasználásának közel harmadát teszik ki, rohamléptekkel fogyasztva az egyre apadó, alig egy évszázadra elengedő fosszilis energiatartalékokat1. A fenntartható működés, valamint a növekvő fogyasztói igények kielégítésére a nagyobb energiahatékonyság alapvető fontosságú az ipari vállalatok számára. Egy 2014-ben végzett nemzetközi felmérés alapján az ipari vállalatok 77 százaléka versenyelőnyként tekint az energiatakarékos rendszerekre, amelyek az elkövetkező két évtizedben a jövedelmezőséget meghatározó sikertényezővé válnak2. A fenntarthatósággal kapcsolatos szemléletváltozás hazánkban is terjed – egyre több vállalat gondolja úgy, hogy megéri a működésüket környezetbarát alapokra helyezni.

Jelentős ösztönző erő jelentkezik a szabályozói környezet részéről is: az ipar- és térségfejlesztő hatásúnak szánt európai uniós pályázati források egyik kiemelt szempontja a környezetvédelem és a fenntarthatóság. Az energiahatékonyságot támogató olyan jelentős hazai kezdeményezések, mint a Virtuális Erőmű Program támogatják Magyarország európai uniós vállalásait. A program célja, hogy 2020-ra 200 MW fosszilis erőmű kapacitásnak megfelelő virtuális erőművet „építsen fel” a vállalatok alapján igazolt megtakarításokból.

A győri székhelyű Cothec energiaszolgáltató Energiahatékony Mentorvállalatként 2013-ban és 2014-ben 1450 kW energia-megtakarítással járult hozzá partnerei fenntartható működéséhez, amelynek több mint 50 százaléka az ipari ügyfeleinek kidolgozott megoldásokból származott.

A Cothec jelentős ipari energia-megtakarítást ért el az Opel szentgotthárdi gyárának korszerűsítése kapcsán: az üzem áram- és gázfogyasztása a régi állapothoz viszonyítva összességében 6110 MWh-val csökkent.

 


1 Eurostat Consumption of Energy Report, 2013
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Consumption_of_energy
BP Statistical Review of World Energy, 2014
http://www.bp.com/en/global/corporate/about-bp/energy-economics/statistical-review-of-world-energy.html
2 Economist Intelligence Unit, Intelligent Manufacturing: Targeting better energy efficiency 2014
http://www.economistinsights.com/sustainability-resources/analysis/intelligent-manufacturing-targeting-better-energy-efficiency

 

További részletek lapunk 2015/6-os számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!