Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

2015 6. szám

Hozzászólások

Az épületgépészet szakterület oktatása az olasz felsőoktatásban

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. habil. Szabó Márta - Dr. Barótfi István professzor emeritus

Az épületgépészet szakterület oktatása az olasz felsőoktatásban

Dr. habil. Szabó Márta

egyetemi docens
Szent István Egyetem, Épületgépészet, Létesítmény- és Környezettechnika Tanszék

Dr. Barótfi István professzor emeritus


MATE Műszaki Tudományi Doktori Iskola

Olaszország Dél-Európában, a Földközi-tenger középső medencéjébe nyúló, csizma alakú félszigeten, az Appennini-félszigeten található, magában foglalva két nagy szigetet is, Szicíliát és Szardíniát, valamint sok kisebb szigetet a térségben. Az ország teljes területe 301 230 négyzetkilométer, amivel a Föld 72. legnagyobb állama. Az ISTAT (Olasz Statisztikai Iroda) 2011. évi adatai szerint az ország lakossága 60 813 326 fő, amivel Olaszország az Európai Unió negyedik (Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság után), a világ 23. legnépesebb országa.

A nagy észak-déli kiterjedés és a domborzati viszonyok miatt Olaszország területén több éghajlat is megtalálható. Az Olaszországot északról szegélyező Alpokban hegyvidéki, a Pó-alföldön kontinentális jellegű, viszonylag sok (800 – 1000 mm) csapadékkal, amely viszonylag egyenletes eloszlású, nem koncentrálódik az év egyetlen szakaszára. Dél felé haladva egyre erősebbek a mediterrán hatások, ami nyári forróságban és csapadékszegénységben mutatkozik meg. Az éghajlati különbségeket jól mutatja, hogy Dél-Olaszországban a januári középhőmérséklet 8 – 10 °C, míg például a Pó-alföldön 0 °C körüli.

Olaszország szegény ásványkincsekben. Kőolaj és földgáz a Pó-alföld déli részén található. Az ország villamosenergia-termelését szénhidrogén-tüzelésű hőerőművek és az Alpok folyóin épült vízerőművek biztosítják.

 

1. Az ország oktatási szerkezete

Olaszország oktatási szerkezete némileg eltér a hazai rendszerünktől:
• általános iskola (Scuola elementare) 6-11 éveseknek,
• középiskola (Scuola media) 11-14 éveseknek,
• gimnázium (Scuola superiore) 14-19 éveseknek,
• egyetemek: Olaszországban 77 állami, 14 magán- és
  2 egyéb (külföldi érdekeltségű) egyetem található. 

A Bolognai Egyetem (Universitá di Bologna) Európa első felsőfokú oktatási intézménye, 1088-ban alapították, és jelenleg 80 000 diákot képez. Az egyetemek jelentős hányada nagy múltú tradíciókon alapul, a 12-14. században jött létre, mint Ferrara, Firenze, Nápoly, Padova, Parma, Pavia, Perugia, Pisa, Róma és Torinó egyeteme. A legnagyobb számban Rómában tanulnak a diákok (kb. 200 ezer egyetemista), a legtöbb felsőfokú tanintézmény viszont Milánóban található (Statale, Politecnico, Bocconi, Cattolica del Sacro Cuore, Istituto Universitario di Lingue Moderne (IULM)). Az ország 10 legnagyobb egyetemét az 1. táblázat mutatja.

 

1. táblázat. Olaszország 10 legnagyobb egyeteme

Az olasz egyetemek két csoportba sorolhatók: Universitá és Politecnico. Mindkettő egyetem, de az Universitá bármilyen diszciplínát oktathat, míg a Politecnico kifejezetten műszaki tartalmút.

 

2. Olaszország műszaki egyetemei

Olaszországban 3 műszaki egyetem van:
• Bari Műszaki Egyetem (Politecnico di Bari)
• Milánói Műszaki Egyetem (Politecnico di Milano)
• Torinói Műszaki Egyetem (Politecnico di Torino)

 

Bari Műszaki Egyetem (Politecnico di Bari)

A Politecnico di Bari a legfiatalabb műszaki egyetem Olaszországban, 1990-ben alakult. Az egyetemen háromféle képzés folyik:

Az alapképzésben a megfelelő általános tudományos módszerek és ismeretek után konkrét szakmai ismeretek teljes körű elsajátítása a cél. Alapképzésre középiskolai, vagy más, azzal egyenértékű minősítésű, esetleg külföldön szerzett végzettséggel lehet jelentkezni. Az alapképzés 3 éves időtartamú.

Az egyetemen oktatott alapszakok:
Ipari formatervezés, Civil és környezetmérnök szak,Repülés és űrhajózási mérnök, Környezeti tervezés, Mérnöki szak, Villamosmérnök, Elektronikus mérnök, Műszaki menedzser, Számítástechnikai és automatizálási mérnök, Gépészmérnök.

Mesterfokú osztatlan képzést olyan területeken folytatnak, amit a nemzeti jogszabályok és az Európai Unió is elfogadott. A képzésen középfokú végzettséggel lehet részt venni. A képzés időtartama 5 év.

A mesterfokú kétéves képzés szakjain a cél a magas szintű ismeretanyag begyakorlása, hogy ezeken a területeken magasan képzett tevékenységet tudjanak folytatni. A képzésre alapképzési oklevéllel lehet jelentkezni.

Az egyetemen oktatott mesterszakok:
Mélyépítő mérnöki, Építészmérnöki, Mérnöki szak, Távközlési műszaki mérnök, Villamosmérnök, Elektronikus mérnök, Műszaki menedzser, Számítógépes tervezés, Gépészmérnök, Környezetmérnöki és tájépítő.

Mint látható, a mesterképzés szakjai többségében az alapszakokkal azonos elnevezésűek, de mint az oktatás céljaként megjelölték, tartalmában itt az ismeretanyag elmélyítése a feladat.

Az egyetemen az oktatás 3 karon (Facoltá) folyik: 
• Építészeti Kar, Bari (Facoltá di Architettura Bari
• Mérnöki Kar, Bari (Facoltá di Ingegneria Bari)
• Mérnöki Kar, Taranto (Facoltá di Ingegneria Taranto)

 

További részletek lapunk 2015/6-os számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!