Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

Lezajlott szakterületünk egyik legjelentősebb rendezvénye, a Magyar Épületgépészek Napja. A Találkozzunk! felhívásra mérnökök, oktatók, egyetemi és középiskolai tanulók találkoztak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. A rendezvényről beszámolunk lapunkban és természetesen online kiadásunkban is.

Ahogy a találkozás kapcsán elhangzott előadásokban, a beszélgetésekben az egyik központi téma az energiafelhasználás, az energetikai hatékonyság, az ezeknek megfelelő korszerű rendszerek és berendezések voltak, lapszámunkban is ez a legfőbb téma. Olvashatnak a geotermális energiafelhasználás értékeléséről és az exergia-szemléletről, amely alapot ad a geotermális energia helyes értékelésére. Folytatjuk az előző számban megkezdett cikkünket, amelynek szerzője egy debreceni lakóparkban megvalósuló, nagyon kis hőigényű épület példáján szemlélteti a különböző hőellátási megoldások energetikai hasznát. A cikkben több kritikai megjegyzés is olvasható a hazai rendeletben foglalt tényezőkkel kapcsolatban. Másik szerzőnk azokat a mérési és számítási eredményeket adja közre, amelyek a biomassza kazánok teljesítménytényezőjének a meghatározását célozzák. A cikk első részében olvasóink a számítási módszerekkel ismerkedhetnek meg, az eredményeket és értékelést a cikk második részében, összevont 2015/1-2. számunkban adjuk majd közre.

Olvashatnak a hőszivattyús fűtési rendszerek modelljéről, és az ebben foglalt mérlegegyenletekről időben állandósult és instacionárius esetben is. A felírt differenciálegyenletek megoldásával választ kaphatunk arra, hogy szakaszos működés esetén hogyan változik az ellátott helyiség hőmérséklete.

Fontos kérdés az is, hogy az épületek hőszigetelésével hogyan változik az energiafogyasztás és a fűtési határhőmérséklet? Szerzőink 10 távfűtött panelépület energiafogyasztási adatait dolgozták fel és ennek alapján vonnak le következtetéseket. Bemutatunk olyan épület-elképzelést is, amely alkalmas arra, hogy az ártereken is alkalmazkodjon a szélsőséges időjáráshoz és biztosítsa az emberi környezet védelmét.

Bemutatjuk a Magyar Épületgépészek Napja alkalmából kiírt épületgépészeti tervpályázaton győztes pályamunkát. Olvashatnak a különleges épület és helyszín okozta korlátokról és olvasóink áttekintést kapnak a kialakított rendszerekről. Egy másik érdekes épülettel is találkozhatnak lapunkban: a velencei Arzenál klímarendszeréről olvashatnak.

Közreadjuk annak a korábban elkezdett sorozatnak a 3. részét, amely a légtechnikai rendszerek és berendezések méréseken alapuló méretezését mutatja be, valamint olvashatnak a korszerű többrétegű csővezetékek legújabb változatairól. A szerző cikkében felhívja a figyelmet a rendszer fontosságára.

Figyeljék lapunkat jövőre is nagy figyelemmel, mert igyekszünk korszerű eljárások és szerkezetek bemutatásával megismertetni a szakterületünkön megjelenő fejlődést.