Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

Novemberi számunkat a Magyar Épületgépészek Napjára való készülődés jegyében állítottuk össze. A kétnapos rendezvény kivonatos programját a lap 7. oldalán adjuk közre.

Első cikkünk szerzője a korszerű, többdimenziós tervezési folyamatról ad tájékoztatást, amelyben a 3D modellezés mellett megjelenik a folyamatok szimulációja, projekt ütemterve, költségtervezése, életciklus modellezése és a létesítmény-gazdálkodás is. Ezt követően egy korszerű, kiemelkedően kellemes környezetet biztosító lakópark egyik családi ház méretű épületének energetikai vizsgálatáról olvashatnak. Visszatekintve a Debreceni Egyetem Műszaki Karán rendezett Szakmai Napok rendezvényre – amelyről rövid beszámolót is olvashatnak –, az ott szervezett nemzetközi konferencia kiadványából az épületek energetikai felújításának számítógéppel támogatott optimalizációjával foglalkozó publikáció közreadását választottuk, angol nyelven. A cikk szerzője egy családi ház optimalizált, költséghatékony felújításának folyamatát mutatja be.

Az épületek hatékony energiafelhasználásával foglalkozik az a cikkünk is, amelynek a szerzője azt mutatja be, hogy a fan-coil készülékek szabályozására alkalmazott PIBCV technológia segítségével milyen jelentős energia-megtakarítás érhető el a hagyományos szabályozáshoz képest.

Egy másik cikkben a használati melegvíz hálózatok korszerű cirkulációs szivattyútechnikájáról olvashatnak. A szerző több rendszerváltozatot mutat be és értékel energia-hatékonyság szempontjából. Használati melegvíz szolár energia felhasználásával is előállítható. A napkollektoros rendszerek alkalmazásával felmerülő problémákat és a lehetséges megoldásokat vizsgáló cikkünkben szó van az energia tárolásának fontosságáról és a megfelelő tároló kialakításról.

Ebben a számunkban is nagy teret kaptak a korszerű légtechnikai berendezések és az ezekkel kapcsolatos megoldások. Szerzőink bemutatják az axiális ventilátorok akusztikai mérésének módszerét és eszközeit, az ipari csarnokokban alkalmazható adiabatikus fűtés megoldást és eszközeit, de olvashatnak a VRF rendszerekben alkalmazható hűtőközeg visszafejtés megoldásáról és a fagyasztókamrák jegesedésének elkerülésére alkalmazható megoldásról is.

Bemutatunk egy olyan szennyvízátemelő berendezést, amely kis tartályméretével és korszerű szivattyúival korszerű megoldást jelent az elárasztás-veszélyes épületek esetében.

Egy további cikkben szerzőnk olyan eszközöket mutat be, amelyek segítségével hatékonyabbá tehető például a megújuló energiaforrások alkalmazásának oktatása, tanulságos életpályákat bemutató sorozatunkban pedig ezúttal Nemcsik Ambrus gondolatait olvashatják.