Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

Colt Hungária Kft.

Adiabatikus hűtés ipari csarnokokban

Colt Hungária Kft.


Mi is az adiabatikus vagy evaporatív hűtés lényege? A víz a párolgása során hőt von el a környezetétől, ezért a relatív hőérzet csökken. Ez az egyszerű elv kihasználható közvetlenül levegő hűtésére is a megfelelő eszközök segítségével, így csökkentve egy adott tér hőmérsékletét.

Erről, és az adiabatikus levegőhűtő berendezések működési elvéről a Magyar Épületgépészet LXII. évfolyam, 2013/11. számában részletesen írtunk. Jelen cikkünk inkább gyakorlati szemmel közelíti meg a témát, feltárva a rendszerben rejlő lehetőségeket és korlátokat. 

Először néhány pontban összefoglaljuk a korábbi cikkben részletezett gondolatokat.

Egy jó adiabatikus elven működő rendszer a következő előnyös tulajdonságokkal rendelkezik:
• nem használ veszélyes és a környezetre káros
   hűtőközeget,
• az EER érték, azaz a felvett energia és a leadott
   hűtőteljesítmény hányadosa: 15 – 40,
• nincs szükség a hűtött tér izolálására, a „nyitott ablak”
   előnyösen befolyásolja a hatásfokot,
• nem szárítja a levegőt, mint a hagyományos
   folyadékhűtős légkezelők,
• a nagyobb páratartalmú levegő több hőt képes elnyelni,
   így egy adott hőterhelés kevésbé emeli a levegő
   hőmérsékletét,
• nagyobb légmennyiség bevitel, frissebb levegő, akár
   tízszeres légcsere is elérhető.

Az adiabatikus hűtésnek is megvannak azonban a maga korlátai. Nem alkalmazható hatékonyan ott, ahol magas a külső páratartalom, mint például trópusi erdős övezet. Más területeken pedig szükségtelen az alkalmazásuk, mert a kinti levegő nyáron sem melegszik fel annyira, hogy indokolt legyen a hűtés. Ezek jellemzően a sarkkörhöz közeli területek, vagy a magashegyi részek.

Egy ilyen típusú hűtőrendszernél maga a levegő számít hűtőközegnek, tehát leegyszerűsítve: minél több hűtőközeget, azaz lehűtött levegőt viszünk be a csarnokba, annál alacsonyabb hőmérsékletet tudunk elérni. Ezért gondoskodni kell arról, hogy a meleg levegő a tetőn távozhasson, így a tartózkodási zónába be lehet juttatni a lehűtött frisslevegőt. 

A működési elvből adódóan megnyitott felületeken ki lehet használni a természetes szellőztetés lehetőségét. Ennek köszönhetően növelhető a hűtési hatékonyság.

A rendszert érdemes kiegészíteni oldalfali zsalukkal. A tetőn elhelyezett hő- és füstelvezető berendezéseknél pedig a többcélú, szellőztetésre is alkalmas termék lehet a megfelelő választás. Amennyiben kiegyenlített szellőztetés a cél, a tetőbe épített elszívó ventilátorok biztosíthatják a levegő kivezetését. A következő ábrán megfigyelhető, hogyan használható ki a beépített oldalfali és tető zsalu természetes szellőztetésre. Például nyáron a hajnali hűvösebb időszakban passzívan is át lehet szellőztetni egy ipari csarnokot.

 

A hatékonyság tovább növelhető a megfelelő vezérlés kiépítésével. Ha megfelelően állítjuk be a paramétereket, akkor optimalizálható az energiafelhasználás, hiszen csak akkor kapcsol be a rendszer, amikor arra valóban szükség van.

A Colt CoolStream rendszer integrált vezérlése alkalmas arra, hogy összehangolja és irányítsa az adiabatikus léghűtőket, és kinyissa a megfelelő szellőztetőket. A paraméterek igény szerint megadhatók és változtathatók.

 

További részletek lapunk 2014/11-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!