Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

Szabó Tamás

Fagyasztókamrák jegesedési/párásodási problémák nélkül?

Szabó Tamás


A•S Hungária Kft.

Hűtőkamrákban gyakran okoz problémát a kondenzáció és az ebből származó nem kívánt jegesedés. Nemcsak az elpárologtatók jegesednek le (leolvasztásuk jelentős üzemeltetési többletköltséget jelent!), de sérülhet a tárolt termékek csomagolása, emellett a jeges felületek balesetveszélyt okozhatnak, az áruk kezelése nehezebbé válik, a jég eltávolítása többletmunkaidőt és költséget jelent, miközben a dolgozók a rossz munkakörülmények miatt alacsonyabb morállal végzik a teendőiket. A sérült csomagolás  csökkenő vásárlói elégedettséget, rosszabb esetben selejtes árut hoz magával.

A nedvesség bejutásának oka lehet emberi nedvességleadás, a termékekből történő kipárolgás, de a legjellemzőbb a bejáraton keresztül létrejött nedvességbejutás (1. ábra). Bár ez utóbbi csökkenthető az ajtók ritkább nyitogatásával, rövid idejű nyitva tartásával és gyors zárásával, de a problémát teljesen csak megfelelő párátlanító alkalmazásával lehet megoldani.

1. ábra

 

A bejutó páratartalom és így a képződő jég mennyisége nagymértékben függ az előtérben, vagy a külső térben lévő páratartalomtól. A 2. ábrán látható diagramból leolvasható, hogy egy 6 m2-es ajtó óránként tízszeri 10 másodperces nyitása esetén a különféle külső légállapotok mellett mekkora a bejutó átlagos nedvesség.

 

Mi történik a bejutott nedvességgel?

Az ajtó nyitáskor a bejutó meleg levegő felfelé áramlásával a bejutott pára lecsapódik és lefagy az első olyan ponton, ahol a hőmérséklet alacsonyabb a páraponti hőmérsékletnél. A lefagyott részek szublimálnak a levegőbe, ha a relatív páratartalom alacsonyabb, mint 100%. Ilyenkor megindul az alacsonyabb parciális nyomású tér felé (elpárologtató) a légáramlás. Az elpárologtatón átáramló párás levegő a hideg lamella felületén kicsapódik és lefagy, csökkentve az elpárologtató hatásfokát (3. ábra).

A jegesedés megszüntetésére két megoldás létezik.

 

További részletek lapunk 2014/11-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!