Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Karácsonyi számukat a jókívánságok után két lektorált cikkel kezdjük.

Az első cikk szerzője egy családi ház TRNSYS szoftvercsomag segítségével végzett termikus modellezésének módszerét és eredményeit mutatja be. Az elvégzett dinamikus szimuláció legnagyobb előnye, hogy ezzel pontosabb eredményekre tehetünk szert. A szerző a modellként választott családi ház hőellátását egy gázkazános és egy levegő-víz hőszivattyús berendezés esetén vizsgálja. Az épületben padlófűtést vesz figyelembe. Bemutatja a modellalkotás folyamatát és a programban az adott feladatokra rendelkezésre álló kiegészítő komponenseket. A szerző célja, hogy a továbbiakban összehasonlítsa a TRNSYS szoftver felhasználásával végzett dinamikus szimuláció és a vonatkozó magyar rendelet szerinti számítási metódussal végzett épületenergetikai méretezés eredményeit.

A másik lektorált cikk szerzője azt vizsgálta, hogy az épületek hűtési igényét ellátó hűtőgépek villamosáram-igényét miként lehet ellátni napenergia felhasználásával? Vizsgálja a különböző napkollektorokat, és végül a parabolavályús kollektorokhoz jut el. Bemutatja, hogy mennyi hőenergia nyerhető a különböző darabszámú napkollektorral ellátott hűtőgépekből és hogyan alakul az abszorpciós hűtőgép hatásfoka. Megállapítja, hogy a parabolavályús kollektorral viszonylag jó hatásfokkal üzemeltethető az abszorpciós hűtőgép.

Több cikkben is foglalkozunk az épületgépészek nagy novemberi rendezvényével, amely ebben az évben országos rendezvény lett. November 26-ától az ország számos helyén zajlottak rendezvények, találkozók, amelyről összefoglalót olvashatnak. Külön kitérünk arra, hogy az Épületgépészeti Múzeum három szakközépiskolában nyitott meg múzeumi sarkot.

Részletes tájékoztatást adunk a műegyetemi rendezvényekről, az Oktatás Napjáról, a kiállításról, a kapcsolódó szakmai továbbképzésről és szakmai előadásokról, valamint a péntek esti Épületgépész Bálról. Utóbbi fontos programpontja volt a szakmai elismerések átadása. Röviden bemutatjuk a kitüntetetteket. Közreadjuk a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség elnökének értékelését és elemzését a rendezvényekről.

Két érdekes cikket olvashatnak még ebben a számunkban. Szerzőnk foglalkozik az egészség biztosításához és a jó ivóvíz minőség fenntartásához szükséges szerelvényekkel. Másik cikkünk szerzője az energiahordozók jövőjét mutatja be prognózisok alapján. Többek között becsléseket ad közre a GDP, az energiafelhasználás és a megújuló energiahordozók arányának várható alakulását illetően.

Hírt adunk a HKVSZ 34. Szervizkonferenciájáról, annak szakmai programjairól, valamint a REHVA, az Európai Épületgépész Egyesületek Szövetsége őszi konferenciájáról. Utóbbin az okos épületek kérdése és az új Épületenergetikai Irányelv bevezetése volt a fő téma.

Tanulságos életpályák sorozatunkban ezúttal Szalay Zoltán szakmai életútját és véleményét ismerhetik meg.