Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Októberi számunk két lektorált cikkel kezdődik. Folytatjuk a primer energia átalakítási tényezők témájában megkezdett gondolatok közreadását. Szerzőink ezúttal a hazai rendeletekben szereplő értékeket vizsgálják. Bemutatják az életciklus vizsgálat alapján meghatározott értékeket és összehasonlítják a rendeleti értékekkel. Kiemelt figyelmet fordítanak a megújuló energiahordozókra, különös tekintettel azért, mert a vonatkozó rendelet előírja a megújuló energia részarányát a közel nulla energiaigényű épületek esetében.

Következő cikkünk szerzői referencia rendszerként egy fan-coil készülékekkel ellátott kétszintes irodaépületet vizsgálnak, és azt elemzik, hogy az adott berendezés a hőterhelés mekkora hányadát tudja elvonni, és ehhez milyen hőmérsékletű és térfogatáramú közeg felel meg a legjobban. A vizsgálatok megmutatták, hogy az eredetileg tervezett 7/12 °C-os hőlépcső helyett a 7/13 °C-os hőlépcső a legkedvezőbb.

Ezt követően a megújuló energiahordozók előnyeinek és árnyoldalainak értékeléséről olvashatnak. Szerzőnk megállapítja, hogy a szén-dioxid kibocsátás csökkentés alapja a megújuló energiahordozók nagyobb mértékű felhasználása, majd sorra veszi a különböző megújulókat, bemutatja hazai alkalmazási potenciáljukat és az alkalmazás nehézségeit.

Túl vagyunk egy sikeres Épületgépész Tervezői Konferencián és készülünk a november utolsó hetében sorra kerülő Országos Magyar Épületgépész Napok rendezvényeire. Utóbbival kapcsolatban közreadjuk az MMK Épületgépészeti Tagozata elnökének felhívását vidéki rendezvények szervezésére, valamint felhívjuk a figyelmet a Tervezői Pályázatra, amelynek nyertese az Év Épületgépész Tervezője címet is elnyeri. Bemutatjuk a csütörtök-pénteken a Műegyetemen sorra kerülő rendezvény programját is.

A lezajlott tervezői Konferenciáról rövid beszámolót adunk közre. A konferencia szakmai előadásainak egyikét a most 25 éves Schako Kft. munkatársai tartották. Előadásuk fontosabb gondolatait cikkben foglalták össze lapunkban. Bemutatják a Schako cég történetét, szólnak a légkezelő berendezések energiafogyasztásának csökkentéséről, a helyiségek nyomásszabályozására kifejlesztett korszerű megoldásokról és a nagykonyhai elszívó ernyőkről, amelyekkel biztosítható az egészséges munkahelyi környezet.

Egy másik fontos légtechnikai fejlesztésről is olvashatnak: már a legkisebb ventilátorok is kaphatók kis energia-felhasználású EC motorokkal.

A szelepmozgatók terén is vannak energiahatékony új megoldások. Szerzőnk okos szelepmozgatót mutat be, amellyel nemcsak a tervezett térfogatáram beállítása vagy a rendszer átöblítése valósítható meg, de jelet ad a rendszer működéséről, riasztást ad ki szükség esetén, adatokat gyűjt és beavatkozik az energiafelhasználás optimalizálása érdekében.

Ebben a számunkban is beszámolunk több fontos szakmai eseményről. A már említett OMÉN mellett a EUROSKILLS 2018 rendezvényről, a Keszthelyen tartott Népi Kályhás-Kandallós találkozóról, egy korszerű, smart oktatóterem átadásáról a BME-n.

Az Épületgépészeti Múzeum kincsei közül ezúttal a glóbusz-hőmérőt mutatjuk be.