Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Dr. Chappon Miklós

Beszámoló a EUROSKILLS 2018 rendezvényről

Dr. Chappon Miklós

c. egyetemi docens; igazgató
Épületgépészeti Múzeum

A szakmák Európa-bajnoksága 2018-ban volt először a közép-európai régióban. A szeptember 26-28. közötti rendezvénynek a Hungexpo adott otthont, de a nagy érdeklődés miatt a nyitó- és záróünnepséget a Papp László Sportarénában tartották.

A rendezvényen 28+4 ország 525+15 versenyzője 37 szakmában mérte össze tudását. Oroszország 48, Ausztria 41, Svédország 32, Magyarország és Hollandia 31-31 versenyzőt indított, a legtöbbet szakács (24) és fodrász (22) szakmákban. Több, mint 70 000 látogató regisztrált, de a rendezvényt a 3 nap alatt mintegy 100 ezer látogató tekintette meg. A verseny 60 000 m2-en került lebonyolításra, amelyet a budapesti iskolásokból 700 önkéntes segített. Több, mint 350 újságíró tudósított az eseményről.

A EuroSkills verseny 10 éve indult, mely időszakról egy kiállítással emlékeztek meg a „B” pavilonban. A rendezvény fontosságát mi sem jellemzi jobban, minthogy az ünnepélyes megnyitón részt vett és beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök, míg a záró ünnepélyen megjelent és beszédet mondott Áder János, Magyarország köztársasági elnöke. Mellettük Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Dita Traidas, a WorldSkills Europe elnöke köszöntötte és méltatta a rendezvényt.

A magyar fiatalok bebizonyították, hogy állják a versenyt a legjobbakkal. A 27 szakmában indult versenyzőink 17 versenyszakmában értek el helyezést. A 3 arany, 3 ezüst és a 3 bronzérem mellett 8 kiválósági érmet nyertek, ezzel a 17 helyezéssel a nemzetek rangsorában Oroszország, Ausztria és Franciaország mögött a 4. helyen végeztek. Ez nagy siker.

Dita Traidas, a WorldSkills Europe elnöke a záróünnepségen azt mondta: „Magyarország, a magyar intézmények, szervezetek és vállalatok együtt tették a EuroSkills Budapest 2018 eseményét Európa legjobb fiatal tehetségeinek nagyszerű és felejthetetlen élményévé. Magyarország kijelölte a EuroSkills következő évtizedének kezdőpontját azzal, hogy rendkívüli professzionalizmust tanúsított a rendezés során és megemelte a mércét ennek az eseménynek mind a minőségét, mind pedig a méreteit illetően.”

Természetesen köszönet illeti a 84 szponzort és a 20 partnert a támogatásért, amellyel a gépek, szerszámok, alapanyagok, technikai személyzet és know-how rendelkezésre bocsátásával hozzájárultak a minőségi lebonyolításhoz.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/10-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!