Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Júniusi számunk központi témája a lég- és klímatechnika, ezért egy huzathatással kapcsolatos vizsgálatokat bemutató írással kezdődik a cikkek sora. Szerzőink azoknak ez élőalanyos méréseknek az eredményeit mutatják be, amelyek célja a meleg mennyezet és a huzat együttes hatásának vizsgálata volt. A vizsgálatokat a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszékének Macskásy komfort és klímatechnika laboratóriumában végezték. Bemutatják, hogy a huzathatás csökkenti a meleg mennyezettel elégedetlenek számát, valamint a vizsgálatokból kitűnt az is, hogy a nők és a férfiak eltérően értékelik a meleg mennyezet és a huzathatás együttes hatását.

Összetett épületgépészeti megoldásokat mutatnak be a 2017. év épületgépészeti tervezői a Puskás Ferenc Stadion terveinek ismertetése során. A stadion több sport- és egyéb funkciójú épületrészt és intézményt foglal magában. A sok társtervező együttműködésével, a BIM modell segítségével elkészült tervek csaknem a teljes épületgépészeti palettát átölelik, kiegészítve technológiai rendszerekkel. Minden betervezett berendezés energiahatékony, magas hatásfokú, hővisszanyerővel és hőszivattyúval kombinált berendezés, korszerű szabályozással, épületfelügyeleti rendszerbe kötve.

E két cikk után korszerű megoldások, fejlesztési eredmények bemutatása következik.

Olvashatnak a Colt Labirinth gravitációs szellőztető berendezés továbbfejlesztéséről. Az Aerox nagyteljesítményű szellőztető és füstelvezető berendezés hatékony megoldás az intenzív hőfejlődés kezelésére, amely alkalmazkodni képes az időjárás és a termelés változásaihoz. Bemutatunk aktív klímagerendákat, amelyek friss levegőt visznek be a helyiségbe és képesek egy hőcserélő segítségével további hűtőteljesítményt biztosítani. Előnyük, hogy rendkívül csendesek. Következő cikkünkben az EUROVENT minősítéssel rendelkező Lindab Safe szellőztető rendszerről, az ultrahangos érzékelőkkel ellátott Ultralink szerkezetekről és új tűzvédelmi elemekről olvashatnak.

Az újgenerációs R32 Super Digital Inverter jól alkalmazható kisebb üzletek, irodák és éttermek légkondicionálására, igen nagy hatékonysággal, kisebb hűtőközeg tartalommal, felhasználóbarát kezelőegységgel. Bemutatjuk a Galetti ART-U tjpusú fan-coil készülékeket, amelyek amellett, hogy kiemelkedő hatékonysággal és csendes működéssel elégítik ki a belső fűtési és hűtési igényeket, elegáns kivitelűek és kis mélységük miatt könnyen elhelyezhetők.

Folytatjuk a gázkészülékek európai csoportosítását tartalmazó, a CEN/TR 1749 számú európai szakmai anyagot felváltó EN 1749 jelzetű szabvány bemutatását, de szerzőnk kifejti a szabványok önkéntes alkalmazásával kapcsolatos véleményét is.

Kiemelt tájékoztatást adunk a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának szeptember 28-ra tervezett tervezői konferenciájáról és a júniusi Építők Napja rendezvényről. Ugyancsak beszámolunk a REHAU Kft. X. szakmai napjáról, ahol a korábbi szakmai rendezvényektől eltérően most a cég munkatársai mondták el vallomásaikat az épületgépészetről, rámutatva arra, hogy a REHAU megoldások miként teszik jobbá az emberek életét. A Magyar Mérnöki Kamara hírei között beszámolunk a Kazán-szorosban újra felállított Széchenyi emléktábla avatásáról. Az Épületgépészeti Múzeum kincseiből ezúttal a pszichrométerről olvashatnak.

Közreadjuk a Magyar Energiahatékonysági Intézet közleményét arról, hogy hazánk elmaradt az energiahatékonysági kötelezettségek teljesítésében

A tanulságos életpályákat bemutató sorozatban ezúttal Kovács István gondolatait olvashatják.