Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Szakál Szilárd - Virág Zsolt - Orosz Tamás

Puskás Ferenc Stadion, az új Nemzeti Stadion

Szakál Szilárd

Stúdióvezető, vezető tervező
Közti Zrt.

Virág Zsolt


Duoplan Kft.

Orosz Tamás

épületgépész tervező, BIM manager
Duoplan Kft.

2017-ben az Év Épületgépész Tervezője díjat a Puskás Ferenc Stadion tervezői gárdája kapta, akiket a díjátadón e cikk szerzői képviseltek: Szakál Szilárd a Közti Zrt., Virág Zsolt és Orosz Tamás a Duoplan Kft. tervezői. Mint a Stadion gépész tervezői, a következőkben bemutatják e nagyszerű létesítmény épületgépészeti rendszereit.

Szerk.

1. A Projekt ismertetése

Az elmúlt három évben lehetőséget kaptunk az ország legnagyobb középületének tervezésére. Az épület koncepciótervét a Közti Zrt. készítette, majd ezt követően az engedélyezési és kiviteli szakaszban a Duoplan Kft-vel együttműködve közösen végezte a tervezési munkát. A tervezési feladat szoros csapatmunkát igényelt. A tervdokumentáció több, mint tíz szakág, közel 70 mérnök munkájával készülhetett el. A gépész tervezői létszám meghaladta a 25 főt.

A magas minőségű, ütközésmentes BIM modell és szakági koordináció elvégzését a gépészeti projekt három vezetője tette lehetővé. Ez a feladat a tervezés mellett a szakágak összehangolását is igényelte, a 220 000 m2-t meghaladó létesítmény tervezésénél.

A tervezés során rendkívül jó tervezési kapcsolat alakult ki a gépész tervezők között, ami elengedhetetlen volt a feladat sikerességéhez.

Az együttműködés azóta is folyamatos, ami biztosítja a már megkezdett kivitelezés megfelelő műszaki támogatottságát.

 

2. A tervezett épületgépészeti rendszerek rövid leírása
Az 1953-ban épült Népstadion – 2002-től Puskás Ferenc Stadion – tartószerkezetei, épületszerkezetei visszafordíthatatlan mértékben károsodtak az évek során; a létesítmény sportesemények, rendezvények befogadására mára alkalmatlanná lett.

A főváros legrégibb és legnagyobb méretű sportlétesítményének megújulása azonban jogos társadalmi igény. Ezt az igényt fejezi ki a 1207/2013. (IV. 15.) Kormányhatározat, amely új Nemzeti Stadion létesítését rendelte el.

Az új Puskás Ferenc Stadionnak teljesítenie kell a legmagasabb UEFA kategóriájú, a labdarúgó pályákra vonatkozó nemzetközi előírásokat.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/6-os számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!