Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Colt Hungária Kft.

Épületgépészet, vagy építészet – vagy mindkettő egyszerre?

Colt Hungária Kft.


Hol van a határvonal? Mikortól beszélünk épületgépészeti megoldásokról és meddig beszélünk építészeti megoldásokról? Mit is jelent pontosan az épületenergetika?

Érdekes kérdések, és lehet, hogy csak kevesen vagyunk, akik ezt pontosan meg tudják válaszolni, ha egyáltalán létezik pontos, egzakt válasz.

A Colt cégcsoport mindenesetre nagyon sok olyan rendszermegoldással rendelkezik, amely véleményünk szerint a két terület közötti határon mozog, mintegy összekötve az egyébként – ideális esetben – két szervesen összetartozó részt. A mai világunkban – 2020-ra előretekintve – ha épületenergetikáról beszélünk, akkor nem kerülhető meg a gravitáció, mint ingyen rendelkezésre álló fizikai „eszköz” tudatos alkalmazása és integrálása az épületgépészeti rendszerekbe.

Gondoljunk csak bele abba, ha olyan az épület kubatúrája és szerkezete, hogy egy éjszakai gravitációs átszellőztetésnél nemcsak a levegőt tudjuk lehűteni, hanem az épület tömegét is, akkor az épületszerkezet, amelyet akár több fokkal is visszahűtöttünk a természetes hőingást kihasználva, szolgál hűtőközegként.

Az 1. ábra nagyon jól szemlélteti, hogy mennyivel költségtakarékosabbak lehetünk, ha az épületet nem bezárjuk – ezáltal a belső komfortot csak gépészetileg tudjuk biztosítani –, hanem hagyjuk a szerkezetet a homlokzaton, tetőn keresztül tudatosan lélegezni, ezáltal teret adva a tudatos, gravitációs szellőzés lehetőségének.

A következőkben konkrétan egy ipari példát szeretnénk részletesen bemutatni.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/6-os számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!