Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Fazakas Miklós

A CEN/TR 1749 helyébe lépő EN 1749 európai szabvány készítésének tapasztalatai. 2. rész

Fazakas Miklós

okl. gépészmérnök
Fejlesztésért felelős ügyvezető igazgató, MPF Holding Zrt.

A cikk első részének megjelenése után érkezett a hír, hogy az EN 1749 európai szabvány tervezetéhez nem érkezett érdemi észrevétel, így megjelenésére hamarosan számíthatunk.

A cikknek ebben a részében azokról az „új” gázfogyasztó készülék típusokról és a telepítésükre vonatkozó szabályokról lesz szó, amelyek típusjelzésének első indexe zárójelben megadott két karakterből áll, valamint azokról a típusokról lesz szó, amelyeknél az égéstermék szabadba történő kivezetése az égési levegő szabadból történő beszívásának helyétől eltérő szél- és nyomásviszonyok hatása alatt álló légterekbe is megengedett, valamint ezekkel összefüggésben a szabványok önkéntes alkalmazásának elvéről, és az április 21-től kezdődően alkalmazandó Európai Gázkészülék Rendeletről.

A cikk 2. részében az ábrák számozása az 1. részt követően folyamatos.

1. A 7. és 8. ábrákon látható C(10) és C(12) típusú gázfogyasztó készülékek telepítése úgy is megengedett, hogy a gyűjtő rendszerű égéstermék-elvezető több gázfogyasztó készülék égéstermékét vezető szakaszában a gázfogyasztó készülék gyártója által megengedett mértékű statikus túlnyomás alakul ki. Az előbbiekből logikusan következik, hogy más gázfogyasztó készülék típusok esetében, ahol a típusleírás nem említi azt, hogy az égéstermék-elvezető gyűjtő szakaszában statikus túlnyomás létrejötte megengedett, a gázfogyasztó készülék alkalmassága igazolásának hiányában a statikus túlnyomás kialakulása nem megengedett.

A C(10) és C(12) és típusok esetében a CE jel hatálya alatt igazolt, hogy ha a gyűjtő rendszerű égéstermék-elvezetőre kapcsolt gázfogyasztó készülék a legkisebb terhelésén üzemel – amikor a ventilátorának az emelőmagassága sokkal kisebb, mint a legnagyobb teljesítménye esetén –, akkor is elviseli, ha a többi, ugyanerre a gyűjtő rendszerű égéstermék elvezetőre kapcsolódó gázfogyasztó készülék teljes terhelésű üzemeltetése az égéstermék kivezetés közös szakaszában túlnyomást hoz létre.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/6-os számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!