Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Nyárády-Berzsenyi Győző

A FläktGroup forradalmi klímagerendái

Nyárády-Berzsenyi Győző

okleveles gépészmérnök, területi képviselő
FläktGroup Austria GmbH Magyarországi Fióktelepe

A korábbi GEA Klímatechnika (majd DencoHappel) és a Fläkt Woods egyesülésével létrejött FläktGroup számos korszerű, magas minőségű termékkel van jelen a magyar piacon. Képviseletét a valamikori GEA Klímatechnika magyar irodája, a FläktGroup Austria Magyarországi Fióktelepe (1116 Budapest, Irinyi József utca 4-20., telefon: +36 1 439 3219, info.hu@flaktgroup.com) látja el.

A termékválaszték rendkívül széles, most ennek csak egyik elemét, a Wega II, Nova II és LYRA II aktív klímagerendákat mutatjuk be. Az itt ismertetett, szabadalommal védett megoldás kizárólag a FläktGroup kínálatában található meg.

Ahhoz, hogy megértsük, hogy miért más, miért jobb ez a berendezés a piacon található más, szemre hasonló készülékeknél, először meg kell értenünk az aktív klímagerendák működési elvét.

Az aktív klímagerendák friss levegőt visznek be a helyiségbe, és képesek – egy hőcserélő segítségével – további hűtőteljesítményt is biztosítani. Mivel ezek a készülékek nem rendelkeznek csepptálcával, száraz hűtést valósítanak meg magas, a levegő harmatpontja feletti, például 15/18 °C hűtöttvíz hőmérséklettel. További előnyük, hogy – a levegőn kívül – nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, ezért rendkívül csendesek.

Bár a megoldás számos előnnyel jár, a tervezők részéről az elfogadottság meglehetősen vegyes. Vannak, akik szeretik és használják, és vannak, meglehetősen szép számban, akik azt mondják, hogy szerintük nem ide, erre az éghajlatra valók, és hozzáteszik, hogy korábban már terveztek ilyet, de „valahogy nem lett jó”.

Tervezésükkor ugyanis vannak bizonyos „csapdák”, amiket el kell kerülnünk.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/6-os számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!