Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Szeptemberi számunkkal a III. Épületgépész Tervezői Konferenciára készülünk, amelyre szeptember 28-án kerül sor a Lurdy Konferencia és Rendezvényközpontban. A konferencia jelmondata: „A megújuló épületgépészet”. Ehhez kapcsolódva ebben a számunkban intelligens és a megújuló energiákat hasznosító épületgépészeti berendezésekről olvashatnak.

Első cikkünk azonban nem a megújuló energiákról, hanem a megújult épületgépészeti szemlélethez kapcsolódó egyik fontos kérdésről, a primerenergia-tényezőről szól. A kétrészesre tervezett cikk első részében a szerzők bemutatják, hogy az épületek energetikai értékeléséhez felhasznált egyes energiahordozók primerenergia-tényezőjét a vonatkozó szabványban, illetve az egyes országokban milyen értékűre javasolják felvenni. A cikk második részében az életciklus alapon meghatározott értékekről lesz majd szó.

Következő cikkünk az okos szivattyúkkal kapcsolatban az előző számunkban megjelent írás folytatása. A szerző ezúttal példákkal támasztja alá, hogy a korszerű szivattyúszabályozás hogyan biztosítja egy négykazános hőtermelő központ illesztését a változó igényekhez. Egy másik példa azt szemlélteti, hogy az okos szivattyún a szükséges térfogatáram az igényekhez illeszthető és korlátozható, ezért nincs szükség beszabályozó szelepre. Ezenkívül szó esik a szivattyúk adaptív szabályozó képességéről és a motorok egyre jobb hatásfokáról is.

Ezt követően energiahatékony megoldásokról olvashatnak: intelligens klíma- és légtechnikai rendszer megoldásról, amelynek hatékony szabályozó rendszere révén az épületekben elvárt komfortszint nagy energia-megtakarítással elérhető, valamint több hőszivattyú fejlesztésről, amelyekkel az épületek fűtése és melegvíz igénye megújuló energia felhasználásával, energia-hatékonyan megoldható.

A szellőzésnek nagyon fontos szerepe van a belső tér komfortjának biztosításában, szerzőnk erre hívja fel a figyelmet. A ma elérhető légtechnikai rendszerekkel, a fejlesztéseknek hála, energiatakarékos módon is kiváló belső levegő minőség érhető el.

Az egyik ilyen fejlesztési eredményt a kiemelkedő hatásfokú axiálventilátorok jelentik. A bemutatott, energetikai szempontból kiemelkedően hatékony axiálventilátor extrém technológiai feladatokra is kiválóan alkalmas.

A komfort egyik – nem elhanyagolható – összetevője a zaj, amely az egészséget károsító is lehet. Szerzőink felhívják a figyelmet a Heraklithra, amely sok helyszínen alkalmazható a zajcsökkentésre.

Az elmúlt években nőtt a fával való tüzelés aránya. A fatüzelés során alapvető kérdés a fa nedvességtartalma és fűtőértéke. Szerzőink azt vizsgálták, hogy a háztatásban fellelhető eszközökkel miként lehet otthon is megvizsgálni a tűzifa fűtőértékét. Vizsgálataik eredményét öt fafajtára mutatják be.

Vegyen részt a III. Épületgépész Tervezői Konferencián és látogassa meg standunkat! Lapunk több számával várjuk és örömmel vesszük tanácsait, témajavaslatait!