Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Kovács Zoltán

HMV készítés könnyedén, higiénikusan IDM hőszivattyúkkal

Kovács Zoltán

okl. épületgépész mérnök, ügyvezető igazgató
iDM Hőszivattyú Kft.

A hőszivattyúknak sok előnyét ismerjük. Először is jó érzés megújuló energiát használni, valamint a jól kialakított rendszerek üzemeltetési költségei alacsonyak. Hűteni is lehet velük, és nem utolsó sorban alig van olyan fűtési-hűtési rendszer, amelynek ennyire csekély a karbantartási igénye.

Az egyetlen problémás üzemállapot a HMV készítés esete. Ötletes megoldásokkal azonban ez a nehézség is leküzdhető. Az egyszerű hőszivattyús körfolyamattal működő hőszivattyú alacsony hőmérsékletű (35 °C) előremenő mellett dolgozik hatékonyan. Ez kielégítő a felületfűtés számára, egy forró zuhanyozáshoz azonban kevés. Ahhoz, hogy egy hagyományos hőszivattyú 50 °C-os előremenő hőmérsékletet érjen el, meg kell növelnie az üzemi nyomását. Ezzel nemcsak az energiafelhasználása növekszik, de a kompresszor terhelése, ezzel a hangereje és a kopása is. A HGL technológia, „Heissgasladetechnik” alkalmazásával ezek a hátrányok kiküszöbölhetők.

Az 1. ábrán egy HGL hőcserélővel felszerelt hőszivattyú állapotváltozásai követhetők a log p - h diagramban. A körfolyamat az 5. pontnál kezdődik, ahol a hűtőközeg folyadék halmazállapotú és nagy nyomás alatt áramlik az adagoló szelephez. A fojtás alatt (5-6) a hűtőközeg nyomása csökken és változatlan entalpia mellett egy része elpárolog. A párolgáshoz szükséges hőt a hűtőközeg saját energiájából fedezi, aminek következtében erősen lehűl. Az alacsony nyomás és a hozzá tartozó elpárolgási hőmérséklet alkalmassá teszi a hűtőközeget a környezeti energia felvételére. Ezen az állandó hőmérsékleten történik meg a hűtőközeg tökéletes elpárolgása és csekély túlhevülése (6-7). További belső hőtranszport eredményeképpen a hűtőközeg még tovább hevül (7-1), ami később magasabb forrógáz hőmérséklethez vezet.

A túlhevített gőz ebben az állapotában áramlik a kompresszorba, ahol a nyomás magasabb szintre emelkedik. Ezzel párhuzamosan a hűtőközeg hőmérséklete is jelentősen megemelkedik (1-2). A 2-3 pontok között lényegesen magasabb hőmérsékletszinten lehet hőt elvonni a hűtőközegtől és HMV készítésre felhasználni, mint a kétfázisú tartományban (3-4). Ez az ún. forrógáz tartomány. Röviddel a 3. pont után a hűtőközeg eléri a kétfázisú tartományt és állandó hőmérsékleten teljesen kondenzálódik a 4. pontig.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/9-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!