Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Parsch Ádám

Takarékoskodjunk az energiával – új lehetőség légtechnikai rendszerek optimalizálására

Parsch Ádám

mérnök tanácsadó, okl. épületgépész-mérnök
SCHAKO Kft.

Energia a fókuszban

A mai magas energiaárak, a növekvő környezettudatosság és az energiapolitikai eszközök az egyre korszerűbb és hatékonyabb energiahatékonysági megoldások fejlesztésére ösztönöznek. Statisztikai adatok alapján az EU területén lévő épületek a teljes energiafogyasztásnak mintegy 40-50%-át teszik ki (!). A hazai épületállomány mintegy 60-70%-a nem felel meg a mai épületenergetikai követelményeknek. Mindemellett az olykor szigorúnak tűnő és túlszabályozott energiahatékonyságot ösztönző előírásoknak van egy a végfelhasználó által is jól realizálható hatása: az üzemeltetési költségek csökkentése.

A hazai épületállományt szemügyre véve azokban a komfort (áruházak, bevásárlóközpontok, vendéglátó ipari épületek stb.) és ipari (könnyű- és nehézipari gyártó, feldolgozó, mezőgazdasági, állattartással kapcsolatos, élelmiszeripari stb.) épületekben, ahol szellőztető rendszer működik, a ventilációra fordított energiafelhasználás akár a teljes épület villamosenergia fogyasztásának 30-40%-át is kiteheti. Ezeknél a légtechnikai rendszereknél nem ritka eset, hogy akár 20-30 éve telepített és üzemeltetett ventilátorok biztosítják (biztosítanák) a megfelelő komfortparamétereket és/vagy a technológia által előírt légállapotokat. Sajnos ezeknél az épületeknél sok esetben az energia-megtakarítási potenciált a szellőző rendszerek kikapcsolásában látják, ami viszont a komfort rovására történik.

A komfort és az energiatakarékosság viszont két szorosan összefüggő fogalom, nem szabad külön kezelni őket.

A SCHAKO cégcsoport oszlopos tagja, a környezettudatos NOVENCO és a Danfoss EC+ koncepció együttműködéseként született meg a legújabb ipari válasz az energiahatékonysági kihívásokra. 

Az épületgépészeti rendszerek hatékonyságnövelését célzó együttműködési koncepció gyökeres energiafelhasználás-csökkenést tesz lehetővé új építésű épületek és meglévő üzemelő rendszerek esetében is. A koncepció az optimális rendszertervezéshez a Novenco magas hatásfokú ZerAx® axiálventilátorokat állandómágneses motorokkal (PM) és Danfoss VLT® frekvenciaváltókkal ajánlja.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/9-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!