Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Polgár Eszter

Airvent – Intelligens klíma- és légtechnikai rendszermegoldások

Polgár Eszter

export értékesítő mérnök
AIRVENT Légtechnikai Zrt.

Napjainkban a középületek egyik legmeghatározóbb tervezési szempontja a lehető legmagasabb energiabesorolási szint elérése. A komplett rendszer optimális működéséhez az energiahatékony termékek önmagukban nem elegendők, a cél eléréséhez egy alaposan átgondolt, jól megtervezett szabályozóautomatika rendszer is szükséges.

Célunk, hogy biztosítsuk a tökéletes belső klímát a megfelelő helyen és megfelelő időben, amikor pedig egy adott helyiséget nem használnak, csökkentsük a szellőztetés intenzitását. A maximális hatékonyság és komfort eléréséhez nagyon fontos az állandóan változó belső és külső légállapot folyamatos monitorozása, elemzése és követése. Az ok: az épületek fűtési, hűtési és szellőztető rendszereit általában az adott országban előforduló hőmérsékleti szélsőértékekre méretezik. Az éves hőfokgyakorisági görbe szerint azonban a méretezett téli és nyári szélsőértékek előfordulása az átlagos értékek gyakoriságához képest elenyésző. Ehhez a helyzethez hatékonyan lehet alkalmazkodni a szabályozórendszer használatával.

A fenntartható és energiahatékony megoldások iránti növekvő igény ellenére még ma is sok épületben nem veszik figyelembe a körülmények gyakori változását, és az épületeket a tényleges igényektől függetlenül, konstans, energiapazarló módon (CAV) szellőztetik. Több friss kimutatás szerint az irodaépületek, középületek és iskolák napközbeni maximális időszaki kihasználtsága 80%, kb. 45 – 60% közötti átlagértékkel. Ennek következtében az év nagy részében egy megfelelően tervezett, de nem folyamatosan és automatikusan vezérelt légtechnikai rendszer is gazdaságtalanul működik.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/9-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!