Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Novemberi számunkkal az Országos Magyar Épületgépész Napok rendezvénysorozatra készülünk, amelyre november utolsó hetében kerül sor. A rendezvények keretében a Műegyetemen többek között a fiatal kutatók is beszámolnak munkájukról. Ehhez csatlakozva első cikkünk szerzői annak a kutatási munkának az eredményeit mutatják be. amelynek célja a légtechnikai gyakorlatban elterjedten alkalmazott résbefúvó anemosztátok vizsgálata. A kutatók megállapították, hogy a befújt légsugár falfelületre való tapadási pontjának a helyzete határozza meg a tartózkodási zónában kialakuló légsebesség-eloszlást.

A következőkben bemutatjuk a szeptember végén tartott Épületgépész Tervezői Konferencia nyitó előadásának fontos gondolatait. A szerző megállapítja, hogy a megújuló energia hasznosításának a témaköre gazdasági, ökológiai és társadalmi szempontból is összetett. Ennek vizsgálatára a szerző mátrix eljárást dolgozott ki, amelyet bemutat a cikkben. A naperőművek vizsgálata alapján kijelenti, hogy a megvalósítás jövedelme akkor a legnagyobb, ha hazai K + F + I bevetésével, hazai gyártással és finanszírozással valósul meg.

Ezután következő angol nyelvű cikkünk szerzői egy külföldi konferencia előadás anyagát felhasználva a szolárfal rendszerek alkalmazását mutatják be.

A szolárfal rendszerek viszonylag kis befektetéssel jól alkalmazhatók a frisslevegő napenergiával való előfűtésére szellőztetett épületekben. A szerzők bemutatják a külső körülmények, így a szél hatását a szerkezet hatékonyságára.

Ezt követően három fontos szakmai rendezvényre hívjuk fel a figyelmet: a már említett Országos Magyar Épületgépész Napokra, az ezek keretében november 29-30-án sorra kerülő műegyetemi rendezvényekre és a Construma Otthonteremtési Kiállítási csokorra, amelynek része lesz a HUNGAROTHERM szakkiállítás 2019. április 3-7-e között.

Következő cikkünk szerzője egy napjainkban nagyon izgalmas kérdést vizsgál: milyen lehetőségek adódnak, ha egy már elöregedett kazánt újra szeretnénk cserélni, vagy helyette egy teljesen más energiahordozóval működő berendezést szeretnék alkalmazni? Az első kérdés: milyen lehetőségek adódnak a készülékcsere vonatkozásában, ha a hagyományos kéményes gázkazánt kondenzációs készülékre cserélnénk? A következő kérdés: milyen lehetőségek adódnak, ha ezt a gázkazánt más energiahordozóra cserélnénk?

A témához kapcsolódik az a cikkünk, amely a MIKA-6E gázkészülék család elemeinek alkalmazását vizsgálja készülékcsere esetén, a készülékcserére vonatkozó új rendelet tükrében.

Az előző számainkban közreadtunk egy kétrészes cikket, amelynek szerzői az épületekben felhasznált energiahordozók primerenergia-tényezőjének a nagyságát vizsgálták. Ehhez a cikkhez hozzászólás érkezett, amit ebben a lapszámunkban olvashatnak.

Ezt követően a z ivóvíz hálózatokban alkalmazható PP-R csövek összehasonlításáról olvashatnak, majd összeállítást közlünk a belső tér energiahatékony szellőztetését biztosító készülékekről, valamint az ipari és kereskedelmi épületek korszerű klímaberendezéseiről.

A szakmai cikkek sorát fontos információk egészítik ki: az MMK Épületgépészeti Tagozat elnöke értékeli az Épületgépész Tervezői Konferenciát és a szakmai szövetségek együttműködését, majd beszélgetést közlünk a EuroSkills Budapest 2018 szakmai versenyen részt vett szakmabeli kollégánkkal és felkészítő szakértőivel.

Hírt adunk arról, hogy újra látogatható az Épületgépészeti Múzeum megújult állandó kiállítása és a múzeum kincsei közül az anemométereket mutatjuk be.

Tanulságos életpályák sorozatunkban dr. Chappon Miklós gondolatait olvashatják.