Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Bokor Balázs - Dr. habil Kajtár László PhD - Eryener, Dogan PhD - Akhan, Hacer PhD

Szellőző levegő előfűtése szolárfal segítségével (angol nyelvű)

Bokor Balázs

doktorjelölt
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Dr. habil Kajtár László PhD

egyetemi docens
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Eryener, Dogan PhD

Assoc. Prof.
Trakya University, Engineering Faculty, Department of Mechanical Engineering, Edirne, Turkey

Akhan, Hacer PhD

Res. Assist.
Trakya University, Engineering Faculty, Department of Mechanical Engineering, Edirne, Turkey

Abstract

A szolárfal rendszerét Észak-Amerikában elterjedten alkalmazzák mesterségesen szellőztetett épületeknél a frisslevegő napenergiával való előfűtésére, Európában viszont még újdonságnak számít. Egyszerű felépítése ellenére az épületszerkezet részeként számos olyan fizikai folyamat megvalósítására képes, amelyek nagyban hozzájárulnak az épület energiafelhasználásának csökkentéséhez.
 

A szolárfal kialakítása során egy a napsugárzás hullámhossztartományában elnyelőként viselkedő perforált fémlemezt (abszorber) kb. 15-20 cm távolságban az épület homlokzatára erősítenek. Az abszorberlemez felmelegszik, külső felületén meleg levegőréteg képződik, amit a perforációkon keresztül a légkezelő berendezés ventilátora egyenletesen beszív a légrésbe. Itt a levegő tovább melegszik, felszáll a legközelebbi gyűjtőpontig és csatlakozik a légtechnikai rendszerhez.
 

A kollektor felépítéséből adódik, hogy a hőtermelés döntő mértékben függ az üzemeltetési paraméterektől. A rendszer tervezése és üzemeltetése szempontjából alapvető fontosságú, hogy a szolárfal felületén megfelelő mértékű elszívást biztosítsunk, elkerülendő, hogy az abszorber felületén kialakuló határréteg leváljon.
 

1990-től folyamatosan születnek tudományos eredmények a szolárfal üzemének optimalizációjára. Egyszerű szerkezeti kialakításából adódóan a szolárfal bekerülési költsége alacsony, szervizigénye minimális, így a napenergia-hasznosító rendszerek között kifejezetten alacsony amortizációs idő valósítható meg vele.

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/11-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!