Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Sircz János

Az Épületgépészeti Múzeum kincseiből – Anemométer

Sircz János

igazgatósági tag
Épületgépészeti Múzeum

Az anemométer légsebesség mérésére szolgál. A sokféle elven működő anemométerek közül az épületgépészetben a kanalas anemométer (2-50 m/s tartományban), a szárnylapátos anemométer (1-10 m/s tartományban) és a hődrótos anemométer (0,1-20 m/s tartományban) használata terjedt el. E műszerek néhány régi (hazai és külföldi gyártású) darabja múzeumunk birtokában van.

A kanalas anemométer forgórésze 3 vagy 4 félgömbhéjból áll (1. ábra). Ezek elrendezése olyan, hogy a légáram egyidejűleg az egyik fél gömbhéj domború, a szemben lévőnek homorú oldalát éri. A nyomaték-különbség forgásba hozza a járókereket, aminek a fordulatszáma arányos a légsebességgel. A műszer tulajdonképpen a rajta átáramló levegő útját méri. Mérni kell (lehetőleg stopperórával) a mérés időtartamát is. A két érték hányadosa a légsebesség (a mérési időtartam alatti átlagsebesség). Korszerűbb műszereknél (beépített időmérő segítségével) a mérési időtartamra vonatkozó átlagsebesség közvetlenül leolvasható.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/11-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!