Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

2018 11. szám

Hozzászólások

Hozzászólás Szalay Zs. – Kiss K.: Az épületekben felhasznált energiahordozók primerenergia-tényezője, mennyi az annyi című, a Magyar Épületgépészet 2018/9-10. számaiban megjelent cikkéhez

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. Balikó Sándor

Hozzászólás Szalay Zs. – Kiss K.: Az épületekben felhasznált energiahordozók primerenergia-tényezője, mennyi az annyi című, a Magyar Épületgépészet 2018/9-10. számaiban megjelent cikkéhez

Dr. Balikó Sándor

energiagazdálkodási szakértő

Az épületenergetikai előírások, követelmények és számírási módszerek egyik legvitatottabb része a primer energiára történő átszámítás kérdése. Szalay Zsuzsa már korábbi publikációiban is rámutatott a termékekben, így az energiahordozókban is a korábbi feldolgozások, átalakítások és szállítások során befektetett energia felhalmozódására és arra, hogy ezt valamilyen módon figyelembe kellene venni az energetikai értékelések során.

Valójában erre lenne hivatott az a bizonyos e-tényező, amit cikkükben a szerzők primerenergia-tényezőnek neveznek.

A szerzők jól rámutatnak arra, hogy ennek a tényezőnek sem a definíciója, sem a számítási módszer nem egységes, ahol pedig előírják a használatát, ott is többféle értelmezést elfogadnak. Rámutatnak arra is, hogy a rendeletekben található számadatok a primerenergia-fogyasztásra történő átszámítás mellett jelentős mértékben tartalmazzák az energiapolitikai szempontokat is.

Bemutatják és javasolják az e-tényező életciklus alapján történő meghatározását, amit – ha szükséges – energiapolitikai korrekciós tényezőkkel lehet kiegészíteni. 

A probléma túlnő az épületenergetikán és az általános, fogyasztói szintű energiagazdálkodás szakterület egyik igen fontos kérdésévé vált. Többek között a primerenergia-fogyasztás alapján kell(ene) a vállalatok energia auditját és energetikai fejlesztését is elvégezni.

Az energiagazdálkodás szakterületen dolgozók és oktatók közül néhányan az e-tényezőt fajlagos primerenergia-tartalomnak1 neveztük el. A fajlagos primerenergia-tartalom magában foglalja az energiahordozó energiatartalmát (pl. égéshőjét) és mindazt az energiát, ami szükséges ahhoz, hogy az energiahordozó megfelelő minőségben eljusson a termelés helyéről a felhasználási pontig. Azt, hogy a primer energia megújuló vagy fosszilis, nem ebben a tényezőben kell figyelembe venni, így a megújuló energia primerenergia-tartalma is, ha telephelyen belül történik a kinyerés, e = 1, egyébként pedig ugyanúgy tartalmazza a felhalmozott energiákat, mint bármelyik másik energiahordozó.

 


1 Pl.: Balikó S.: Az energiagazdálkodás fogalma és célkitűzése, Energiagazdálkodás 2015/5-6. szám

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/11-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!