Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Versits Tamás

Energiahatékony gépészeti rendszerek tervezése

Versits Tamás

okl. épületgépész mérnök, üzletágvezető
Weishaupt Hőtechnikai Kft., Fűtési rendszerek üzletág

Egy fűtési rendszer korszerűsítésének keresztösszefüggései

Milyen lehetőségek adódnak, ha a meglévő hőtermelőt egy újra vagy esetleg egy teljesen más energiahordozóval működő berendezésre kívánjuk cserélni?

 

Piaci körkép

Magyarországon a családi házak és lakások fűtési megoldásaiban a földgáz, mint energiahordozó játssza a legnagyobb szerepet. Az ezredfordulóra a földgázellátottság meghaladta a 90%-os részarányt. Ezzel a primer energiahordozóval (földgáz) működő hőtermelő berendezések (kazánok és konvektorok) több millió készüléket jelentenek országszerte. A korábban virágkorát élő hazai ipar és külföldi gyártók termékkínálata nagyon széles palettán mozog, de a készülékállomány átlagos életkora meghaladja a 20 évet. Ennek korszerűsítése, az energiahatékonyság jegyében tett lépések lekövetése eredményezi, hogy egy elöregedett, gazdaságosan nem üzemeltethető és lassan nem javítható készülék cseréje kapcsán vizsgáljuk meg a lehetőségeket.

1. Hagyományos kéményes gázkazán cseréje kondenzációs készülékre

A legtöbb háztartást érintő kérdés. Az Európai Unió Energiahatékonysági Rendelete idén szeptember 26-tól új szigorítási fokozattal (a károsanyag-kibocsátás (NOx) további csökkentése) eleve ezt az utat jelöli ki a készülékcsere és az új szerelések, létesítések esetén is. Nem kérdés, hogy ez a megoldás biztosítja egy eszköz segítségével (kondenzációs technika) az alacsony fogyasztást és károsanyag-kibocsátást, a magas hatásfok és üzemeltetési komfort mellett.

Milyen lehetőségek vannak a készülékcsere műszaki megvalósításában?

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/11-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!