Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Kaszab Gergely

Teszt: szedjük szét a műanyag ivóvízvezetékeket!

Kaszab Gergely

képviselet vezető
Ke Kelit

Néhány éve egy népszerű szaklap hasábjain jelent meg egy interjú a műanyag csőrendszerekről, amiben egy épületgépész szerelőmester válaszolt egy hazánkban is elterjedt ötrétegű csőrendszereket forgalmazó cég vezetőjének. Ebben az interjúban sok tévhit, a valóságnak nem megfelelő tézis került napvilágra. Mivel az írásban azzal a képtelenséggel egyenértékű megfogalmazások szerepeltek, mintha valaki azt állítaná, hogy minden gépkocsi azonos, csak más színű, és különböző márkajelzéseket ragasztanak rá, a minőségi gyártók nevében elhatároztam, hogy darabjaira szedünk néhány, Közép-Európában gyártott rendszert és megmutatjuk a különbségeket. Egy osztrák, egy cseh, egy szlovák és egy lengyel gyártó PP-R rendszerét szedtük ízekre.

1. Első teendőnknek kell lennie, hogy az értékesítőtől, gyártótól bekérjük a csőrendszer hazai ivóvízhálózatba való beépíthetőségét garantáló tanúsítványokat:
• ÁNTSZ engedély (OKI besorolás) 80 °C-ra,
• ÉME 1+ Teljesítmény Állandósági Tanúsítvány,
• Teljesítmény Nyilatkozat.

Ezzel máris kiszűrtük azokat, akik vagy nem akarnak megfelelni a magyar törvényeknek, vagy a minőségük miatt alkalmatlanok erre. Az első esetben sem várhatunk sok jót, hiszen bármilyen hiba esetén milyen jótállást érvényesíthetünk ott, ahol a hazai engedélyekre nem költenek néhány százezer forintot? 

Mielőtt bárki megkérdezné, minek egy HMV, vagy cirkulációs vezetéknél a 80 °C-ra vonatkozó ÁNTSZ engedély (OKI besorolás) a 60 °C-os helyett, mindenkit emlékeztetek az új higiéniai szabályokra, amely szerint a vízvezeték rendszer fertőtlenítését rendszeres időszakonként 70 °C-on végzik.

A Teljesítmény Állandósági Tanúsítványt (ÉME 1+) évente a gyártó véletlenszerűen ellenőrzött gyártási napjainak szigorú kontrollja után állítja ki a minőségvizsgálatra felhatalmazott külső szervezet (pl. ÉMI). Ezt a három tanúsítványt a négy vizsgált PP-R csőrendszer közül csak az osztrák gyártmány tudta teljesíteni.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/11-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!