Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Sircz János

Az Épületgépészeti Múzeum kincseiből – Kata-hőmérő

Sircz János

igazgatósági tag
Épületgépészeti Múzeum

Hill-féle Kata-hőmérővel határozható meg a Kata-érték, ami az ember hőterhelésének egyik mérőszáma.

A Kata-hőmérő a lenti ábra bal oldala szerinti kialakítású, üveg hőmérőhöz hasonló műszer. A mérőfolyadék (általában festett alkohol) az alsó nagyobb tartányban helyezkedik el. Ezt kapilláris cső köti össze a felső, kisebb tartánnyal. A kapilláris csövön jelölve van a 35 és 38 °C-nak megfelelő folyadékszint. A jelzett hőmérsékletek középértéke 36,5 °C, az egészséges ember test-hőmérséklete. A műszeren fel van tüntetve egy hitelesített műszerállandó is. Az ábrán középen a Kata-hőmérő fényképe is látható.

Mérés előtt a nagyobb folyadéktartányt meleg (50 – 70 °C hőmérsékletű) vízbe mártva a folyadékszintet a felső (kis) tartány közepéig növeljük. A műszert szárazra töröljük és a mérés helyén felfüggesztjük (semmi esetre se tartsuk kézben és ügyeljünk arra, hogy ne lengjen). Stopperórával mérjük a folyadékszint 38-ról 35 °C-ra csökkenésének idejét. A műszerállandót osztva a mért idővel (másodpercben) nyerjük a Kata-értéket, amely arányos a hőterheléssel.

Például nagyon melegnek érezzük a 3 alatti, melegnek a 3 - 4 közötti, kellemesnek a 4 - 6 közötti, hűvösnek a 6 - 9,5 közötti és hidegnek a 9,5 feletti Kata-értékkel jellemezhető környezetet.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/9-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!). 

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!