Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Sircz János

Az Épületgépészeti Múzeum kincseiből – Pszichrométer

Sircz János

igazgatósági tag
Épületgépészeti Múzeum

A levegő relatív nedvességtartalmának pontos mérése pszichrométerrel (általában Assman-féle psychrométerrel) történhet.

A műszer két hőmérőből áll. Az egyik higanygömbjét jó nedvszívó anyaggal (például gézzel) burkoljuk, majd benedvesítjük. Ezt nedves hőmérőnek, a másikat (a csupasz végűt) száraz hőmérőnek nevezzük.

A mérés során a nedves gézről a víz párolgásnak indul és a környezete vízgőzzel telítődik. A víz elpárologtatásához szükséges hő a higanygömb közvetlen környezetéből kerül elvonásra. Ennek következtében a nedves hőmérő alacsonyabb értékre áll be, mint a száraz hőmérő (kivéve, ha a relatív nedvességtartalom 100%, mert akkor nincs párolgás). A hőmérők akkor állnak be a környezet jellemzőinek értékére viszonylag gyorsan, ha az érzékelők környezetében 1,5…2,0 m/s  légsebességet biztosítunk. Ezt a feltételt a műszerre szerelt rugómotoros hajtóművel, vagy szárazelem (akkumulátor) táplálású elektromotorral hajtott ventilátorral valósíthatjuk meg.

Mikroklímás méréseknél a hőmérők ajánlott mérési tartománya –20...+60 °C, skálabeosztása 0,2 °C.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/6-os számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!