Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Sircz János

Az Épületgépészeti Múzeum kincseiből – Glóbusz-hőmérő

Sircz János

igazgatósági tag
Épületgépészeti Múzeum

Vernon-féle (vagy azzal hitelesített) glóbusz-hőmérővel határozható meg a glóbusz-hőmérséklet, amely jellemző az ember hőérzetére hősugárzásos környezetben.

A glóbusz-hőmérő a mellékelt ábra szerinti kialakítású műszer. Lényegében egy 150 mm átmérőjű, vékony rézlemezből készült, kívül-belül matt fekete felülettel rendelkező gömbhéj, amelybe egy 0,2 °C beosztású üveg bothőmérő nyúlik be.  A gömb belsejében lévő levegő hősugárzás esetén nem a környezeti levegő hőmérsékletét mutatja. Annál nagyobb, vagy kisebb hőmérsékletet, attól függően, hogy a környezeti levegőnél melegebb, vagy hidegebb szilárd felületek vannak-e a környezetben. Ez a hőmérsékletváltozás arányos a gömb által elnyelt sugárzási hőenergiával. A gömbben mért hőmérsékletet nevezzük glóbusz-hőmérsékletnek. Az ábrán a glóbusz-hőmérő fényképe is látható.

Mérésnél a műszert a kívánt helyen fel kell függeszteni (kézben nem szabad tartani és a lengését meg kell akadályozni). A mérési folyamat hosszú (kb. 30 perc), ezért változó jellemzők esetén nem használható.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/10-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!