Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Kovács István

Már a legkisebbeknél is EC

Kovács István

műszaki vezető, okleveles gépészmérnök
Kamleithner Budapest Kft. - A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete

Az új Helios ELS EC sorozattal immár a légtechnikában a legkisebbeknek számító helyiségszellőztető ventilátorok is beléptek az energiatakarékos EC hajtással ellátott gépek közé. A szlogen itt sem üres ígéret, az új Helios ELS EC típusok 60%-kal kevesebbet fogyasztanak elődjüknél. A leggyakrabban alkalmazott 60 m3/h teljesítményű típus az eddigi 18 W helyett mindössze 6 W fogyasztással produkálja pontosan ugyanazt a teljesítményt.

Egy ekkora előny minden területen kívánatossá teszi az EC technológiát, ezért a Helios összes termékcsaládjában elérhető olyan változat, amely ilyen takarékos motorral szerelt. Az általános feladatra a legtöbbet használt Helios RR csőventilátor típustól a hangcsillapított kivitelű dobozos ventilátorokon át a tetőventilátorokig minden feladatra tudunk szellőztető gépet kínálni.

Egy gépcsere sem akadály, hiszen a Helios úgy alakította ki az új gépek teljesítményét, hogy az adott méretben közel azonos légszállítási paramétereket nyújtson az EC hajtású típus, mint a régebbi AC motorral szerelt berendezés. Mivel az EC ventilátorok mindig tartalmazzák a fordulatszám vezérlési lehetőséget, a kívánt munkapontot egy potméter segítségével könnyen és pontosan beállíthatjuk a rendszer újraszabályozása nélkül, nem kell drága trafós vagy frekvenciaváltós vezérlést venni hozzá. Ráadásul ezt büntetlenül tehetjük meg, mert az EC hajtás hatásfoka szabályozáskor alig csökken, szemben a hagyományos AC motorok drasztikus, 40-50%-os hatásfok esésével.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/10-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!