Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Henszelmann Imre

Regélő tárgyak a MACSOI Népi Kályhás-Kandallós találkozóján – Idén először: gyakorlati nap előzte meg a szakmai konferenciát

Henszelmann Imre

vegyészmérnök, MACSOI titkár
Magyarországi Cserépkályhások, Kandallóépítők és Gyártók Országos Ipartestülete (MACSOI)

Mottó: „Aki a múltat nem ismeri, az a jövőt nem érdemli. Azért akarjuk a múltunkat megismerni, hogy méltók legyünk a jövőre és a múlt hibáiból tanuljunk, erényeiből pedig erőt meríthessünk.” – Márfy Gyula érsek

Az az ötven fő, aki szeptember 28-29-én részt vett Keszthelyen, a Festetics-kastély parkja mellett, a MACSOI által rendezett gyakorlati bemutatókon, a Dunántúl jellegzetes szemes kályhájának építését és csempéinek gyártását, azok összeépítését, a Balaton-felvidék kemencéinek felépítését hallhatta és egy sokszögletű 70 cm belső átmérőjű, 8 cm falvastagságú kemenceboltozat könnyített (Liapor: duzzasztott agyagkavics) tűzálló betonból történő megöntését is láthatta – és a vállalkozó kedvűek készíthették is. Ezek közben kályhacsempe-faragásban, 1:3 arányú kandallómakett burkolásában bizonyíthatta szakmai jártasságát harminc szakember a különböző díjak elnyerése reményében. A fődíj nyertese egy Bakonytherm kémény 50 százalékos kedvezményével térhetett haza.

A másnapi konferenciát a kastély valamikori vendégházában, az Amazon Házban követhette a kilencven főnyi érdeklődő (1. kép).

A kályhás-kandallós ipartestület szakmai díjainak átadását az Európai Kályhásszövetségek Egyesülése (VEUKO) elnökének, Robert Salvatának az előadása követte. Beszédében ismertette, hogy a VEUKO-nak jelenleg 15 országból 18 tagszervezete van, Franciaországtól Oroszországig.

Többeknek meglepő adatok között hallhattuk előadásában, hogy a német háztartások minden negyedikében összesen 10-11 millió fatüzelésű berendezés működik (2. kép).

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/10-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!