Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Székely Tamás

Szelepmozgatás OKOSAN

Székely Tamás

Global Business Development Manager, okl. gépészmérnök
Danfoss Kft.

Napjainkban egyre több „okos” eszközt önt ránk a tudományos világ (okos telefon, okos óra, okos mosógép, okos …). Ez a trend elérte az épületgépészetet is. Egyre gyakrabban hallunk okos termosztátokról, okos otthonokról.

Mitől is válik egy készülék okossá? Leggyakrabban egyszerűen attól, hogy kommunikálni képes más eszközzel (tévesen sokan azt hiszik okos telefonnal) vagy perifériális eszközök (érzékelők stb.) csatlakoztathatók hozzá, programozhatók. Az épületgépészet egyik legújabb okos eszköze egy – víz alapú hűtő/fűtő rendszerekben használt – szelepmeghajtó motor, amely a Danfoss által gyártott AB-QM (PICV – nyomásfüggetlen szabályozó és térfogatáram korlátozó) szelepre szerelhető, és NovoCon® névre hallgat (1. ábra).

A jelenleg használatos SzelepMozgatók (továbbiakban SzM) egyszerű végrehajtó szervek, amelyek általában egy épületfelügyeleti rendszerről (BMS) vezéreltek. Ez a gyakorlatban egy egyirányú kommunikációt jelent – nagyon ritka az olyan rendszer, ahol aktív visszajelzés is ki van építve. Ezzel szemben a NovoCon teljes értékű kétirányú adatmegosztást tesz lehetővé, és közvetlen kapcsolatot tud teremteni a számítógéppel, kihagyva a gyakran használt ún. Room Controllereket (RC) (2. ábra).

Ehhez képest szintet emelve, a NovoCon alapvetően négy funkciót foglal magában:
1) Buszos kommunikáció a BMS-sel BACnet vagy ModBus
    nyelven,
2) Perifériás eszközök közvetlenül csatlakoztathatók hozzá
    I/O, 
3) Energiamérést és menedzsmentet hajt végre,
4) Adatot gyűjt.

A NovoCon SzM egyik legfontosabb jellemzője , hogy több feladat is elvégezhető rajta keresztül távirányítással, így nem szükséges „felkeresni” a szelepet, hogy a beavatkozásokat végrehajtsuk (3. ábra). 

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/10-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!