Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Dr. Szilágyi Zsombor

A megújuló energiahordozók árnyoldala

Dr. Szilágyi Zsombor

okl. gázmérnök, c. egyetemi docens

Több évi intenzív csökkenés után 2017-ben ismét nőtt a világ szén-dioxid kibocsátása. A szén-dioxid kibocsátás csökkentés alapja az energia felhasználás mérséklése és a megújuló energiahordozók nagyobb mértékű felhasználása lenne. A megújuló energiahordozók használatában látjuk a helyzet megoldását, pedig a megújulók használatának egy sor következményével csak most szembesülünk.

A légkör védelme sürgető feladat lett az egész világon, mert a légkör átlagos szén-dioxid tartalma 400 ppm fölé emelkedett. A széndioxid-tartalom emelkedése a légkör átlaghőmérsékletének emelkedését is előidézi, ennek pedig beláthatatlan következményei lehetnek. A nemzetközi összefogásban vannak még lyukak, de a szándék eléggé egységes: fékezzük a szén-dioxid levegőbe kerülését. A légszennyezettség miatt csaknem 400 ezren haltak meg 2014-ben az Európai Unióban [2], az egész világon pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint évente 3 millió ember [4]. A világméretű összefogás a széndioxid-szintre koncentrál, pedig a légkörbe még számtalan olyan szennyező anyag kerül, ami a földi életkörülményekre, az emberek egészségére sokkal veszélyesebb. 

A légkörbe kerülő üvegházhatású gázoknak nevezett légköri károsanyagok közelítő megoszlása:

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/10-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!