Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Dr. Barótfi István prof.

2018. évi Országos Magyar Épületgépész Napok – Értékelés-elemzés

Dr. Barótfi István prof.

elnök
Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség

Az idő gyorsan rohan. Mintha néhány hete lett volna a 2017. évi épületgépészek napja, pedig már a 2018-ason is túl vagyunk. Lehet, hogy ezt az érzést az táplálja, hogy időközben nagyon sok tennivalónk volt, nem értünk rá az idő múlásával foglalkozni és csak az újabb cél teljesítése lebegett a szemünk előtt. Az újabb cél most a korábbiakban kialakult, már-már rutinszerű épületgépésznapi rendezés-szervezés helyett egy országos kiterjedésű, önkéntes aktivitáson alapuló rendezvény, az Országos Épületgépész Napok, az OMÉN elindítása volt.

Az OMÉN elindításának indítéka és céljai a már a 2017-es épületgépészek napját követően megfogalmazásra és publikálásra kerültek (Barótfi I: Magyar Épületgépészek Napja, Magyar Épületgépészet, LXVI. évfolyam, 2017/11. szám), de minthogy ennek a gondolatnak megvalósítására semmi konkrét lépés akkor még nem történt, az elképzelést csak vízióként fogalmaztam meg és azt a reményt fejeztem ki, hogy ez hamarosan a realitások szintjére kerülhet.

A realizálás érdekében 2018. év elején a szakma meghatározó személyiségei összeültek és a megvalósítás részleteit megbeszélték. Ez a közösség az OMÉN-KB, tehát az Országos Épületgépészeti Nap Koordináló Bizottsága, amelynek tagjai (a várható/vállalt tevékenység területeivel): Nagy Gyula MMK elnök (társszakmák és tudományterületek), Gyurkovics Zoltán MMK-ÉGT (kamarai épületgépész mérnökök), Golyán László, a MÉGSZ elnöke (vállalkozói kör), Szekeres József, Rosenberg Hungária tulajdonos-igazgató és Erdei István, a Grundfos South East Europe Kft. épületgépész üzletágának értékesítési igazgatója (gyártó és nagykereskedők), Baumann Mihály tanszékvezető, PTE (felsőoktatás), Király Tamás Aereco cégvezető (informatika) és Barótfi István MÉgKSZ elnök (szakiskolák).

Az OMÉN-KB tagjai magukénak érezték a célkitűzést: a szakterület ismertsége és elismertetése növelése érdekében a rendezvényeket országszerte és minden szintű épületgépészeti kötődésű körben kell kezdeményezni. Az OMÉN-KB munkájának alapelvét úgy fogalmaztuk meg, hogy a célok érdekében minél szélesebb körű aktivitást próbáljunk elérni személyes kapcsolatokkal és a fő feladat a kezdeményezés és koordinálás, mert ez nem egy központilag, felülről szervezett eseménysorozat, hanem a részt vállalók aktivitására épülő eseménysorozat. Fontosnak tartottuk azt is, hogy a korábbi épületgépész napok sikeres részeit átvegyük és csak olyan változtatásokra kerüljön sor, amelyek a felmerült problémák megoldását eredményezhetik, és amelyek az új célkitűzések megvalósításához hozzájárulnak. Az OMÉN-KB ülést követően ki-ki a saját területén aktív munkába kezdett, annak ellenére, hogy néhányunknak kételyei, megválaszolásra váró kérdései merültek fel.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/12-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!