Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

Dr. Szilágyi Zsombor

Az energiahordozók új jövője

Dr. Szilágyi Zsombor

okl. gázmérnök, c. egyetemi docens

Az energiahordozók jövőjéről minden energetikai kutatóintézet készít elemzéseket. A prognózisokat a lehető legtöbb tényező mérlegelésével állítják elő, de akár évente korrigálják is. Az energiahordozók piacán sok a változás, nehéz kiszűrni a biztos, hosszú távú hatásokat.

A légkör átlagos szén-dioxid tartalma 400 ppm fölé emelkedett, a földi légkör hőmérséklete 2 °C-kal nőtt 1900 óta. A légkörbe kerülő nitrogén-oxid, a por, a kén-dioxid emberek millióinak életét rövidíti meg. Ezek a negatív változások az emberiség energia felhasználásával vannak szoros összefüggésben. Meghirdették a klímavédelmi harcot, és a fő cél a fosszilis tüzelőanyagok visszaszorítása. Az ENSZ által meghirdetett programot nem minden ország fogadta el, vagy különböző ütemezéssel vállal előrelépést.

A gazdasági világválságból kilábalás és a 2015. évi kőolaj ársokk után 2018-ban a világ minden energia kutatóintézete felülvizsgálta az eddigi hosszú távú prognózisát. A legtöbb intézet arra a következtetésre jutott, hogy minden hosszú távú adathoz sokkal több feltételezést kell rögzíteni, olyan ható tényezők várható alakulását is, amelyekre az energiahordozók kapcsán eddig nem is gondoltunk. Sok más tényező mellett nyilván figyelembe kell venni a gazdasági növekedés kilátásait, az energiahordozó kutatások újabb eredményeit, a piaci (érdekvédelmi) szervezetek (OPEC, EU, OECD) összefogottságát, és sajnos a katonai eseményeket is. Természetesnek tekinthetjük, hogy a hosszú távú prognózisokat akár évente lehet frissíteni.

Az egyes országok energiapolitikáját meghatározzák az ország saját energiahordozó készletei és energia(hordozó) termelési adottságai, az ország földrajzi fekvése, a gazdasági fejlettség (és energiaigény), a népesség száma.

A BP friss prognózisát [1] azért választottuk a jövő bemutatására, mert ennek az intézetnek az előrejelzései évtizedek óta nagy arányban beváltak. A BP alapváltozata: ezt a változatot a mai gazdasági helyzet alapján állítják össze, szolid gazdasági növekedés, javuló hitelfeltételek, és szerény állami támogatások, erősödő környezetvédelmi lépések feltételezésével. Feltételezik még azt is, hogy újabb, országok közötti fegyveres konfliktus nem lesz. 

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/12-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!