Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

Székely Tamás

Energia megtakarítási esettanulmány PIBCV technológia alkalmazásával fan-coil készülékek üzeménél

Székely Tamás

Global Business Development Manager, okl. gépészmérnök
Danfoss Kft.

Bevezetés

Minden víz alapú hűtési/fűtési rendszer energiafogyasztása a keringetett térfogatáram mennyiségével arányban áll. Minél kevesebb a keringetett közeg, annál kisebb a szivattyúzási energia felhasználása, nő a hőmérsékletkülönbség (∆T), ami növeli a rendszerhatásfokot és pontosabbá válik a helyiséghőmérséklet-szabályozás.

A fan-coilos rendszerek szabályozására az esetek legnagyobb többségében már egyutú szelepeket használnak, változó térfogatáramú rendszerekben, de hűtési hálózatokban még mindig gyakran megtalálhatók a kétutú szelepek, mint az állandó térfogatáramú rendszerek elemei. A hidraulikai beszabályozást mindkét esetben hagyományos kézi beszabályozó szelepekkel biztosítják. Ma már tudjuk, hogy változó térfogatáramú hálózatokban a statikus strang-beszabályozás mellett szabályozási gondok, túláramok és egyéb problémák merülnek fel (a szezonra általánosan jellemző részterheléses állapotban) és azt is, hogy az állandó térfogatáramú rendszerek milyen energiapazarlók.

Ezek tudatában a ma mérnökei komoly kihívás elé néznek. Szerencsére a technológia fejlődése lehetőséget biztosít gazdaságos, de ugyanakkor nagyobb beruházási költséget jelentő megoldásokra, az elérhető energia- és így pénz-megtakarítás rövid megtérülési időt eredményez. Jelen cikkemben egy megvalósult korszerűsítés mérési eredményeit mutatom be és a szivattyúzással elért energia-megtakarítás segítségével a megtérülési időt.

1. A projekt bemutatása

A Sunway Resort – ötcsillagos – Hotel & Spa Kuala Lumpur vezetősége úgy határozott, hogy korszerűsíti a szállodáját, beleértve a szobák hűtési rendszerét is. Habár a hotel üzemeltetője elfogadta a javaslatunkat az AB-QM (PIBCV) szelepek használatára, szerettek volna további bizonyítékokat kapni az energia-megtakarításra vonatkozóan.

A hotel közel 500 fan-coil készüléke eredetileg hagyományos szabályozással volt ellátva, változó térfogatáramú rendszerben, egyutú motoros szeleppel és statikus strangszabályozással (1. ábra). A hotelkorszerűsítés első ütemében a szobák mintegy 1/3-át (kb. 150 szobát) alakították át, a fan-coil készülékek ekkor AB-QM szelepeket kaptak (2. ábra). A szobák hőmérséklet-szabályozásának módja nem változott a felújítás folyamán, továbbra is ON/OFF rendszerben történik. 

A Danfoss ekkor felajánlotta a hotel tulajdonosának, hogy méréseket végez egy ún. „Hidraulikai Analizátor” (HA) segítségével, így össze lehet hasonlítani a hagyományos és PIBCV technológia eredményeit. A mérés célja az volt, hogy megállapítsuk, mennyi energia takarítható meg az új szabályozási módszer alkalmazásával.

1. ábra. A fan-coil készülékek hagyományos szabályozása

 

2. ábra. PIBCV megoldás

 

2. Az összehasonlító mérés módszere

Az összehasonlító méréshez két azonos méretű, elhelyezkedésű (tájolás, szivattyútól való távolság) és használati jelleggel rendelkező szobát választottunk. Az egyik szobában hagyományos, a másik szobában PIBCV szabályozás működött. A méréshez egy HA egységet használtuk, ami egy adatgyűjtőből valamint négy hőmérséklet-érzékelőből áll. Az érzékelők az előremenő és visszatérő hűtési víz, valamint a befújt és helyiség (elszívott) levegő hőmérsékletét mérték (a hőmérséklet-érzékelők elhelyezése a következő oldalon bemutatott 3. ábrán látható).

 

További részletek lapunk 2014/11-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!