Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

Májusi számunk középpontjába a megújuló energiaforrások felhasználását állítottuk. A lapban több cikk szerzője foglalkozik a napenergia-hasznosítással és a hőszivattyúk alkalmazásával, első cikkünk szerzői pedig folytatják az előző számban megkezdett tanulmányukat a megújulók hazai alkalmazásáról. Ezúttal a nap- és a szélenergia alkalmazási lehetőségeit tekintik át. Következő szerzőnk a napkollektorok teljesítményének mérési módszerével foglalkozik és áttekinti a használható mérőeszközöket is. Emellett olvashatnak a hőszivattyúk alkalmazásáról a gyártó üzemekben, ahol a keletkező hulladékhő hasznosítására ezek a berendezések nagyon alkalmasak.

Természetesen ebben a számban sem maradhat el az épületek energiafelhasználásának a témája. Szerzőink ezúttal egy családi házat vizsgálnak és bemutatják, hogy milyen eszközök felhasználásával alakítható át passzív házzá. Részletesen ismertetik és értékelik az alkalmazott rendszereket. Ehhez a témához kapcsolódik annak a kezdeményezésnek a bemutatása, amelynek célja, hogy szemléltesse a meglévő családi házak hőszigetelésében rejlő lehetőségeket. Angol nyelvű cikkünk szerzője nagy csarnokok esetében vizsgálja az energiahatékony szellőztetés kialakítását, valamint bemutatja a megoldás hatékonyságát igazoló méréseket.

Májusi számunkban adunk hírt a VIII. Országos Kéménykonferencián történtekről és cikkeket közlünk az ott elhangzott előadások alapján. Az egyik cikkünk szerzője az építési termékek forgalomba hozásának, betervezésének és beépítésének feltételeit ismerteti a vonatkozó rendelet alapján. A teljesítménynyilatkozat kérdése ma a szakmai érdeklődés előterébe került, ezért is nyertük meg a konferencia egyik előadóját, a kérdés szakértőjét a cikk megírására. A másik téma, amely napjainkban szintén az érdeklődés előterében van, a szén-monoxid mérgezések háttere. Szerzőnk az okok mellett nagy teret szentel a szén-monoxid-riasztók típusának, elhelyezésének és vizsgálatának is.

Ugyancsak beszámolunk a Gödöllői Szent István Egyetemen rendezett Szakmai Nap eseményeiről is.

Tanulságos életpályákat bemutató sorozatunkban ezúttal Németh István gondolatait ismerhetik meg, míg a jövő nemzedékét képviselő fiatal szerzőnk a fázisváltó anyagok alkalmazásával foglalkozik.