Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

Stieber József

Égéstermék visszaáramlás és szén-monoxid mérgezés veszélyei

Stieber József

vizsgálómérnök,metrológus,
Stieber Levegőtisztaság-védelmi Bt

A hazai szén-monoxid mérgezések száma évről-évre növekszik, miközben energetikai korszerűsítéseket hajtunk végre épületeinken. Ez a cikk összefoglalja a szén-monoxid keletkezésének és az égéstermék-visszaáramlásnak az okait, bemutatja a valódi megoldásokat ennek elkerülésre és a „tüneti kezelésként” szolgáló szén-monoxid-riasztókkal kapcsolatos legfontosabb jogi és műszaki tudnivalókat.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, levegővel közel azonos sűrűségű, mérgező gáz. Mérgező hatása azzal magyarázható, hogy a vér hemoglobinjában található vas-atomokkal stabil komplexet, szén-monoxid-hemoglobint képez, ezzel a szervezet oxigén-felvételét akadályozza. Már 300 ppm (0,03 tf%) koncentráció is fejfájást, szédülést, émelygést okoz, 1000 ppm (0,1 tf%) koncentráció azonban 3 percen belül légzésbénuláshoz és halálhoz vezet!

Otthonunkban üzemelő tüzelőberendezéseink a bennük történő fűtőanyag-elégetés következményében szén-monoxidot is termelnek, mely normál esetben a jól működő égéstermék-elvezetőn keresztül a szabadba távozik. A szilárd-tüzelés közben több szén-monoxid keletkezik, mint a gáztüzelés közben, azonban a füstgáz-hőmérséklete magasabb (ezáltal a kéményhuzat nagyobb). Annak ellenére, hogy a szilárd tüzelés nem valósítható meg szakaszos üzemmódban (ezáltal a kémény üzemi hőmérséklete folyamatosan fenntartható), az égéstermékelvezető hibájából bekövetkező visszaáramlásban nagyobb lesz a szén-monoxid koncentrációja, mint gáztüzelés esetén. Léghiányos állapotban még a legjobban beszabályozott készülék is szén-monoxidot termel, különösen, ha a beszívott égési levegő (pl. a szellőztetés hiányából) jelentősebb széndioxidot (1…4 tf%) tartalmaz.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!