Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

Nyárády Győző

Ipari hővisszanyerés - Hőszivattyúk alkalmazása gyártó üzemek energiaköltségeinek csökkentésére

Nyárády Győző

értékesítési vezető
Rosenberg Hungária Lég- és Klímatechnikai Kft.

Szinte minden ipari termelő és feldolgozó folyamat során keletkezik kihasználatlan hőenergia. Sőt, számos esetben a hűtés további elektromos energiát emészt fel, tovább terhelve a környezetünket és növelve a világ CO2-kibocsátását. Szép számmal vannak olyan üzemek is, ahol ugyanekkor hőigény is áll fenn. Sok esetben – mint a múlt egyik hagyatéka – külön rendszer gondoskodik a hő elvezetéséről, gyakorlatilag eldobásáról, és a technológiai lánc egyéb elemeinek hőellátásáról vagy a kapcsolódó épületek fűtéséről.

Kézenfekvőnek tűnik, hogy az egyik helyen keletkező hulladékhőt a másik helyen hasznosítsák. Általában nem is a hő mennyiségével van a probléma, hanem aminőségével: a keletkező hulladékhő ugyanis sok esetben olyan alacsony hőmérsékletű, amely nem teszi lehetővé a közvetlen hasznosítást.

A hőszivattyúk itt egészen újszerű módon alkalmazhatók: a korszerű berendezések képesek a nem túlságosan meleg, 5 – 50 °C hőmérsékletű hőforrásból akár 108 °C hőmérsékletű, már valóban széles körűen felhasználható energiát előállítani, lehetővé téve az üzemen belül előállított primerenergia többszörös felhasználását.

Az energia visszanyerhető különféle közegekből, folyadékokból vagy gázokból, akár a felmelegített levegőből is. Az eljárás széles körben alkalmazható, például különféle hőfejlődéssel járó ipari eljárásoknál, gázmotorok vagy hűtőgépek visszahűtőjénél, ipari szennyvizeknél, termálfürdők elfolyó vizénél.

A hőszivattyúk működtetéshez elektromos energia szükséges. Az így visszanyert és újra hasznosítható hő sincs ingyen, de lényegesen olcsóbb, mint a különben is szükséges, egyidejű hűtés és fűtés költsége. Itt is igaz, hogy a berendezés annál hatékonyabban működik, minél közelebb van egymáshoz a hőforrás és a felhasználható közeg hőmérséklete.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!