Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

Knauf Insulation Kft.

Kezdeményezés családi házak energetikai felújítására

Knauf Insulation Kft.


Az energiaárak növekedése, a környezet védelme, és nem utolsósorban a lakókomfort javítása az utóbbi néhány évben egyre nagyobb ösztönzést jelentett az épületek energetikai célú felújításához.

Az iparszerű építési mód, és az ennek köszönhetően fajlagosan olcsóbb felújítási költségek (azonos területen több lakás, lakásonként kisebb lehűlő felületek) miatt érthető módon elsősorban a panelházak jönnek szóba, amikor a korszerűsítésre akarnak sort keríteni.

A magyar lakásállomány összetétele ugyanakkor azt indokolná, hogy a családi házak felújítására is lehessen pályázni, hiszen ezek adják az épületek döntő többségét. A felmérések szerint ugyanis a lakások száma kb. 3,9 millió, ezen belül a családi házaké (mint lakóegységeké) kb. 2,5 millió.Nemmellékes szempont, hogy a közhiedelemmel ellentétben koruk és szerkezetük miatt a családi házak átlagos energetikai állapota kedvezőtlenebb, mint a panelépületeké.

Az Energiaklub kutatásai szerint mindezek miatt a lakóépületek energiahatékonyságának a javításával jelentős – mintegy 40%-os költségmegtakarítást lehetne elérni (cikkünk végén rövid ízelítőt adunk az Energiaklub eredményeiből).

Ezek a körülmények késztették a Knauf Insulation Kft.-t arra az új kezdeményezésre, hogy pályázatot írjon ki családi házak energetikai felújítására. A 2013 márciusában indított pályázatra májusig lehetett jelentkezni az ott meghatározott feltételek mellett.

Célunk az volt, hogy keressünk két átlagos magyar családot (szülők + 2 gyermek), akik nagyon hasonló adottságú családi házban laknak. Az egyik ház hőszigetelést kap, a másikat változatlanul hagyjuk, majd a fűtésre felhasznált gázmennyiséget mindkét ingatlanban folyamatosan mérjük és publikáljuk. Természetesen az eredeti állapotában hagyott ház tulajdonosai sem járhatnak rosszabbul – a vizsgálat befejezése után itt is elvégezzük a szigetelést.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!