Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

Kovács Zoltán - Dr. Magyar Zoltán PhD

Egy hagyományos családi ház épülettechnikai vizsgálata, javítási lehetőségei

Kovács Zoltán

okleveles épületgépész mérnök, PhD doktorandusz
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék, a Magyar Energetikai Társaság tagja

Dr. Magyar Zoltán PhD


Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék

In our paper, we present the current energy analysis of a residential house in Nyíregyháza, together with the documentation of related calculations. We examine the possibility of the building’s reclassification as a passive house. During our evaluation, we used a thermographic camera and we prepared the final engineering design of the building. At the end of the article, we summarized and compared key measures of energy utilization of the current and the potential state of the house.

A hazai épületállomány nagy része energetikai szempontból rossz minőségű, felújításra szorul, és nem felel meg a jelenlegi követelményeknek. A teljes primer energiaigény közel 40 %-át az épületekben használjuk el fűtésre-hűtésre. Cikkünkben egy Nyíregyházán lévő családi ház jelenlegi állapotának energetikai felmérését és számításokkal való dokumentálásának eredményeit kívánjuk bemutatni. Megvizsgáltuk, hogy megvalósítható-e az épület passzívház minősítésének az elérése. A vizsgálat során hőkamerás felvételek is készültek, továbbá elkészítettük a család ház kiviteli terveit.

A vizsgált épület többszintes, szinteltolásos és közel 185 m2 alapterületű. A pincében két helyiség található: egy raktár és egy mosókonyha. A földszinten helyezkedik el a nappali, konyha, gardrób, WC, kamra, a fűtött garázs és az épülethez hozzáépített szauna, amelynek előterében zuhanyzó található. Érdekesség, hogy a nappali légtere kimondottan nagy, (128,43 m3) és a déli falon rendkívül nagy felületű üvegezett ajtók vannak elhelyezve, amelyek megnövelik a hőveszteséget. Az emeleten található a fürdőszoba, két mellékhelyiség, három lakószoba, amelyekből kettő hálószobaként is funkcionál.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!