Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

Bokor Balázs

Mérési összeállítás koncepciója levegős napkollektorok teljesítményének meghatározására

Bokor Balázs

doktorjelölt
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Neben Vakuumröhren- und Flachkollektoren sind in Westeuropa und Nordamerika auch Luftkollektoren immer häufiger zu finden. Bei diesen solarthermischen Wärmeerzeugern ist das Wärmeträgermedium Luft statt Flüssigkeit. Dieses bedeutet neben zahlreichen Vorteilen im Betrieb, Herausforderungen in der Leistungsmessung.
In dem vorliegenden Artikel werden unterschiedliche Bauarten beschrieben und die Problematik der Leistungsmessung wird detailliert diskutiert. Die Aufgabe ist, grundsätzlich, die Temperatur und den Durchfluss der langsam strömenden Luft im Strömungskanal präzise zu erfassen. Nach der Untersuchung der möglichen Messtechnik werden die optimalen Lösungen gewählt.
Schließlich wird die Konzeption eines universellen Prüfstandes entworfen.

Anapenergiát hasznosító hőtermelők a növekvő energiatudatosság mellett egyre változatosabb kivitelben jelennek meg az épületgépészetben. A hazánkban is széles körben ismert vákuumcsöves és síkkollektorok mellett Nyugat-Európában és Észak-Amerikában a levegős napkollektorok is elterjedőben vannak. Ezekben a víz vagy a glikolos elegy helyett a levegő a hőhordozó közeg. Egyszerű felépítésükből adódóan számos problémától kímélik meg a tervezőt és az üzemeltetőt, amelyekkel folyadéktöltetű napkollektorok esetén számolni kell. A levegős rendszerek fagybiztosak, nem károsodnak huzamosabb ideig szünetelő hőelvétel (stagnáció) mellett és a hőhordozó közeg esetleges szivárgása nemvezet az épületszerkezet károsodásához. Az egyszerű felépítéssel és a nagy üzembiztonsággal szemben a kollektorok teljesítménymérése már annál több problémát tartogat,mégpedig ennek pontossága egy gyártmány energetikai értékeléséhez alapvető fontosságú.

Több napkollektoros kutatóintézet is dolgozik azonEurópaszerte, hogy a levegős kollektorok megbízható teljesítménymérésének feltételeit felállítsák, és ezek alapján ugyanazok a gyártmányok egymástól független helyszíneken történő teljesítménymérése azonos eredményeket hozzon. Így bármely akkreditált mérőállomás mérési eredménye a gyártmány hőtechnikai jellemzőjének tekinthető, amelyek alapján különböző gyártmányokat egymással összehasonlíthatunk.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!