Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

Daikin Hungary Kft.

Az innovatív mérnöki technológia segít a történelmi Arzenál megóvásában

Daikin Hungary Kft.


Az innovatív klímarendszer a velencei lagúnában rejlő természetes energia kiaknázása révén biztosít nagyfokú kényelmet és energiahatékonyságot – miközben hozzájárul a város szívében található ipartörténeti jelentőségű épület fennmaradásához.

A velencei Arzenál volt egykoron Velence haditengerészeti erejének sarokköve. A 45 hektáron elterülő – és a város mintegy 15%-át felölelő –, bizánci stílusban emelt komplexum építése 1104-ben kezdődött meg. Ugyan mind a mai napig működik itt haditengerészeti támaszpont, a hajógyárakból és fegyverraktárakból álló épületegyüttes éppen nagymérvű átalakuláson megy át.

Az Infrastrukturális és Közlekedési Minisztérium irányításával működő Velencei Vízügyi Hatóság által a város víz alá kerülésének megakadályozása érdekében indított program keretében számos épület felújítására került sor, amelyeket most új funkcióban használnak – például iroda, lakás vagy kulturális létesítmény céljára.

Az erőfeszítések célja, hogy új funkciót találjanak az épületeknek, ugyanakkor az Arzenál történelmi jellegét is megőrizzék. Ehhez a szerkezetek szeizmikus modernizálására, valamint új infrastruktúra kiépítésére (többek között elektromos hálózat, víz- és csatornahálózat, optikai kábelek) volt szükség.

 

A velencei lagúna hőjének kiaknázása

A föld alatti közműhálózat egy víz-víz hőszivattyú révén a városban gyakorlatilag karnyújtásnyira lévő természetes erőforrást aknázza ki. Ez az innovatív megoldás a velencei lagúnából kiszivattyúzott víz hőenergiáját használja az épületek fűtésére.

A hálózatba kapcsolt minden egyes épületnek saját hőszivattyú rendszere van, amely a vízkörből nyeri a hőt a belső klíma szabályozásához. A vízkör tulajdonképpen hővisszanyerős hálózatként funkcionál, mivel az egyik épületnél keletkezett felesleges hőenergiát egy másikhoz irányítja át a fűtés és a használati melegvíz biztosítására.

A lagúna vizének hőmérséklete az év java részében 10 °C és 26 °C között van, így a fűtési rendszerek a lehető leghatékonyabban képesek működni. Mindazonáltal évente egyszer átmenetileg – néhány hétig, jellemzően december és február között – a víz 5 °C-osnál hidegebb. A hatékonyság fenntartása érdekében ilyenkor glikolt adnak a rendszerhez, a hőmérséklet emeléséről pedig kiegészítő hőszivattyú gondoskodik. 

 

A Generator épület felújítása

Az egyik épület, amely immár teljesen kiaknázhatja ezt az ötletes rendszert, a nemrégiben teljes felújításon átesett Generator épület, amelyet a 1900-as évek elején emeltek az Arzenál északi szélén: egykoron itt kaptak helyet a hajógyárat árammal ellátó dízel-elektromos generátorok.

A Generator épület, amelyet az 1990-es évek elején emeltek a hajógyárat árammal ellátó dízelmeghajtású generátorok elhelyezésére

 

A 2010 májusában elindított rekonstrukciós projekt keretében helyreállították az épület külső homlokzatát és a tetőt, kiemelték a belső szerkezeteket és beüvegezték a hosszanti oldal boltíveit. Az épület belsejében hipermodern, acélból és üvegből álló irodaházat építettek. Ez az „épületen belüli épület” strukturálisan független a külső homlokzati héjtól. A munkálatokat a Thetis SpA végezte a Cecchetto and Associates nagyszabású építészeti tervei alapján.

A vadonatúj, háromemeletes épületben irodák, tárgyalótermek és irattár található. Az épületet nyáron 80 kW-tos hűtési (35 °C hőmérséklet), télen pedig 87 kW-tos fűtési (–5 °C hőmérséklet) hőigényre tervezték, amelyet a vízhálózatra, mint energiaforrásra kapcsolt Daikin hővisszanyerős, vízhűtéses, geotermikus VRV-W rendszer biztosít.

 

További részletek lapunk 2014/12-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!