Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

Dr. Kontra Jenő PhD - Varga János

A geotermális energia értékelése

Dr. Kontra Jenő PhD

okl. gépészmérnök, egyetemi tanár
BME Építészmérnöki Kar, Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék

Varga János

okl. gépészmérnök
BME külső munkatárs

1. Bevezetés

A dolgozat célkitűzése az, hogy rámutasson arra a körülményre és sok esetben félreértésre, amely a geotermális energia értékelését a műszaki mérnöki gyakorlatban a más energiahordozóval termelt hőenergia hatásfokával veti össze. Jelen cikk szerzői korábbi dolgozataikban és Kontra Jenő habilitációs dolgozatában rámutattak az exergetikai szemlélet gyakorlati jelentőségére. Dolgozatainkban és cikkeinkben bemutattuk ennek a szemléletnek a matematikáját, az értékeléshez szükséges képleteket.

2. A hő termodinamikai értékelése

A termodinamika II. főtétele szerint a hőfokkülönbség hatására a melegebb rendszerből a hidegebb rendszerbe átlépő energiát nevezzük hőenergiának. A közölt, vagy elvont hő nem állapotjellemző. A hő tehát a hőmérséklet-eloszlás inhomogenitására létrejövő transzport-mennyiség.

A hő alapdefiníciója szerint (1):

Intenzív jellemző a T hőmérséklet, extenzív mennyiség az S entrópia; az entrópia-változás ∆S.

A termodinamikai átlaghőmérséklet (2):

Célszerű a hőközlésekre, körfolyamatokra a T-S diagramot felhasználni.

1. ábra. Exergia és anergia a T – S diagramban

 

A T–S diagramban a T0 környezeti hőmérséklet és a T1 hőmérséklet közötti terület jelöli az exergiát, vagyis a mechanikai munkává alakítható energiahányadot (1. ábra). A T0 alatti terület az ún. anergia, amely már nem alakítható mechanikai munkává, illetve fűtésre sem használható fel.

Az alacsony hőmérsékletű fűtéseknél, így a geotermális bázisú rendszereknél is, a hőfelhasználás hatékonyságát – termodinamikai értelemben – az exergetikai elemzéssel célszerű vizsgálni.

 

További részletek lapunk 2014/12-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!