Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

2015 6. szám

Hozzászólások

Panel lakóépületek komplex energetikai felújítása (LEKTORÁLT CIKK)

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. Magyar Zoltán PhD - Baráth Géza

Panel lakóépületek komplex energetikai felújítása (LEKTORÁLT CIKK)

Dr. Magyar Zoltán PhD


Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék

Baráth Géza


Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék

1. Bevezetés

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata és Pest Megye Önkormányzata az Intelligent Energy Europe MLEI-PDA Solanova pályázatán támogatást nyert 14 db iparosított technológiával épült többlakásos panel lakóépület vonatkozásában komplex, legalább 70%-os energia-megtakarítást megcélzó energiahatékonysági és megújuló energiaforrások felhasználására irányuló beruházás előkészítésére és megvalósítására, valamint mintatervek elkészítésére. A 70%-os energiamegtakarítás azonos felhasználói szokások mellett és a hőfokhíddal korrigálva értendő. A projekt műszaki előkészítését a BME Építészmérnöki Kara végzi. A cikk az első 10 panel lakóépület energetikai vizsgálatának eredményeit mutatja be.

2. A panel lakóépületek energetikai vizsgálatának menete

A projekt első fázisa az energetikai vizsgálat és energiatanúsítvány elkészítése, valamint az energia-megtakarítással járó beavatkozások feltárása, a megoldási javaslatok – figyelembe véve a dunaújvárosi SOLANOVA ház tapasztalatait – költségbecslése és rangsorolása a 70% feletti energia-megtakarítás elérése szempontjából.

Az energetikai vizsgálat során készült el az épületek felmérése. Az építészeti tervdokumentáció – engedélyezési terv szintjén – megtalálható volt az épületek közös képviselőjénél. Az épületgépészeti rendszerek terén csak a helyszíni felméréssel megszerezhető információkból tudtunk dolgozni. A fogyasztási adatok a számlák alapján, illetve a szolgáltatóknál havi bontásban álltak rendelkezésre. A vizsgálatot kiegészítette egy kérdőíves felmérés: az épület valamennyi lakásába eljuttattunk egy kérdőívet, amelyen a lakás használatával, a belső klímával kapcsolatban és a felújítás lehetőségeiről tudtak a lakók nyilatkozni. Ezek a válaszok nagy segítséget nyújtanak a műszakilag egyenértékű megoldások közötti döntés meghozatalakor.

A vizsgálat részeként elkészítettük az épületek energetikai modelljét, meghatároztuk az épületek számított energiafogyasztását, majd a valós fogyasztási adatok alapján tudtuk a modelleket validálni. E számítások alapján pontos képet kaptunk az egyes épületgépészeti rendszerek állapotáról, működésük energiahatékonyságáról, veszteségeikről.

A meglévő állapot modelljeiből kiindulva határoztuk meg a szükséges minimális felújítás mértékét, amely segítségével elérhető a 70%-os energia-megtakarítás. A szükséges intézkedések között megtalálható az épületszerkezetek utólagos hőszigetelése: a homlokzat, a legalsó fűtött szint alatti födém alsó oldali és a lapostetők hőszigetelése, a nyílászárók cseréje, a fűtési és HMV rendszerek korszerűsítése, új szellőzési rendszer kiépítése, szolár energiatermelő rendszerek telepítése.

Ennek a munkafázisnak része a lakói kérdőívek szoftveres feldolgozása, ezek eredményeinek elemzése, az épületspecifikus használati jegyek kigyűjtése és a lakók kéréseinek összegyűjtése. A kérdőívekből példaként bemutatunk kettőt, amelyekből pontos képet kaptunk többek között az épületek lakóinak koráról (1. ábra), valamint a HMV felhasználás napon belüli megoszlásáról (2. ábra).

1. ábra. Az Újbuda 1. épület lakóinak megoszlása kor és nem szerint

 

2. ábra. A Vác 1. épület HMV fogyasztásának változása a különböző napszakokban

 

Az energetikai vizsgálat eredményei alapján kezdődik a valamennyi szükséges szakágat magában foglaló koncepcióterv elkészítése. A koncepcióterv feladata az első fázisban meghatározott intézkedések pontos definiálása és méretezése, a szakágak egymással szemben támasztott követelményeinek meghatározása és a műszaki megoldásokba való beépítése. Az érintett szakágak: építészet, épületgépészet, épületvillamosság, tűzvédelem.

A műszaki és gazdasági előkészítés után lakógyűlésen fogják a lakók megismerni az eredményeket, és döntenek a megvalósítás további irányáról.

 

3. A vizsgálatok eredményei

3.1. A vizsgált épületek jelenlegi állapota

A programban résztvevő épületek jelenlegi állapota igen vegyes képet mutat. Széles skálán mozog az épületszerkezetek, a gépészeti rendszerek állapota és az épületek energiafogyasztása is.

A homlokzati épületszerkezetek: a falak általában előre gyártott vasbeton szendvicspanelből készültek monolit fogadószinti vasbeton szerkezetekre építve. Az épületek kis része épült alagútzsalus technológiával, itt a végfalak hőszigetelése különösen kevés (legfeljebb 3 cm), az épület többi homlokzata azonban ezeknél az épületeknél is előre gyártott vasbeton szendvicspanel. A lakások nyílászárói eredetileg általában egyesített szárnyú fa ablakok voltak, amelyek egy részét a lakók már kicserélték. Néhány épület ablakai építéskori műanyag nyílászárók, ezek cseréje kevésbé jellemző.

 

További részletek lapunk 2015/6-os számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!