Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

2015 11. szám

Több érdekes és fontos szakmai esemény zajlott az elmúlt egy hónapban: ezek közül kiemeljük a XXI. Épületgépészeti Szakmai Napokat Debrecenben, a Szabó Ilonka utcában található patinás – sok épületgépész szakmai életét meghatározó – iskolaépületben lezajlott emléktábla avatást, a sport célú épületek épületgépészeti rendszereinek korszerű kialakítását tárgyaló, a REHAU Kft. által szervezett szakmai rendezvényt Budapesten, a Groupama Arénában, vagy a 47. Nemzetközi Gázkonferenciát Siófokon. Ezek mindegyikéről beszámolunk novemberi számunkban, vagy beszámolót adunk közre a következő számban.

A debreceni rendezvény egyik központi témája az energiahatékonyság, az energiahatékony épületek kérdése volt. Ehhez a témához kapcsolódnak a novemberi számban közreadott írások is: egy irodaépület operatív hőmérséklete és energiafelhasználása közötti kapcsolat vizsgálata, vagy éppen egy fotovoltaikus rendszer által termelt és más fogyasztóknak átadott energia elszámolásának elemzése.

Újszerű kérdés a fogyasztók és fogyasztócsoportok fűtési hőigényének kockázati elven alapuló meghatározása, amelynek elméleti alapjait szerzőink bemutatják, és egy lakás hőigényének vizsgálatával szemléltetik a szabványok szerinti számítás bizonytalanságát. A cikk második részében fogyasztócsoportok hőigényének vizsgálatával is foglalkoznak majd.

A korszerű és jól záródó nyílászárókkal megvalósított épületek problémája a belső levegőminőség romlása, a levegőellátás elégtelensége. Ennek a problémának a megoldása érdekében egyik lehetőség a szellőzés intenzitásának folyamatos szabályozása a helyiségekben elhelyezett érzékelők jele alapján. Szerzőnk erre mutat példát.

Ebben a számunkban több olyan fejlesztési eredményt megismerhetnek, amelyek a korszerű szabályozás és változó térfogatáram révén kiemelkedő hatékonysággal alkalmasak az adott létesítmény ellátására. Emellett olvashatnak a Furanflex technológia új fejlesztési eredményeiről és korszerű kondenzációs kazánok alkalmazásáról is sportlétesítményekben.

Novemberi számunkban adjuk közre a hazai és külföldi épületgépészeti oktatást bemutató sorozatunk befejező írását, amelynek szerzői elemzik a korábbi cikkekből levonható tanulságokat és következtéseket vonnak le, feladatokat jelölnek meg a hazai épületgépészeti felsőoktatás fejlesztése érdekében.

A tanulságos életpályák sorozatunkban ezúttal Dénes István gondolatait ismerhetik meg, aki tanárként és iskolaigazgatóként sokat tett az épületgépész szakképzés érdekében.

Ebben a számunkban is felhívjuk a figyelmet a november 26-27-én sorra kerülő Magyar Épületgépészek Napjára és közreadjuk a rendezvény részletes programját.