Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

2015 11. szám

Hozzászólások

Objektumvédelmi kockázatok vizsgálata ammónia közegű hűtőrendszerek esetén (LEKTORÁLT CIKK)

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Szendi József

Objektumvédelmi kockázatok vizsgálata ammónia közegű hűtőrendszerek esetén (LEKTORÁLT CIKK)

Szendi József

hallgató, gépészmérnök, területfejlesztési menedzser
Katonai Műszaki Doktori Iskola

Absztrakt

Az ammóniát hűtőközegként olyan gyárakban alkalmazhatják, amelyek technológiájához nagy hűtőteljesítményre van szükség. Az ammónia veszélyes anyag, amelyet szakszerűen kell kezelni. A cikk a nem várt ammóniaömlések okát kívánja vizsgálni élelmiszeripari környezetben. Az elmúlt néhány évben féltucat baleset történt, amelyeknél ammónia szivárgott a környezetbe és súlyos sérüléseket okozott. A víz elnyeli az ammóniát, így jól alkalmazható kármentő közegként baleset esetén.

Kulcsszavak: objektumvédelem, ammóniaszivárgás, FMCG menedzsment

Bevezetés

Élelmiszertermelő objektumok védelménél kiemelt fontosságú terület a technológiát kiszolgáló infrastruktúra védelmének megszervezése. Az infrastruktúrát védeni kell megelőző jelleggel, valamint reaktív beavatkozásokkal az üzemvitel során. Egy élelmiszeripari objektum technológiai hűtése – mint tejüzem vagy húsfeldolgozó – a technológiáját támogató hűtőberendezések nagy hűtési igény esetén (P > 500 kW [1]) jellemzően ammónia tartalmúak. Az ammónia azonban veszélyes anyag, amely miatt a kiváló termodinamikai hatásfok ellenére a kockázatokkal is fokozottan törődni kell. Az elmúlt években több ammónia technológiával kapcsolatos ipari baleset is történt, így a kérdés gyökerét a megelőzés érdekében kutatja a szerző. A teljesség igénye nélkül csak az elmúlt néhány évben érintett volt több hazai és külföldi üzem is, így a biztonságtechnikai eljárások hibamentessége megkérdőjelezhető. Az esetek feltárásával az újabb telepítéseknél már a tervezéskor figyelembe vehetők a korábbi rendszerek és eljárások hibái.

Az érintett üzemek a teljesség igénye nélkül:
– Kisteleki sajtgyár [2]: az üzem területén
   ammóniaömlés volt, amelyben 4 ember megsérült.
– Mezőkovácsházi baromfifeldolgozó [3]: 13 dolgozó
   enyhe mérgezést kapott.
– Kaposvári sertésfeldolgozó [4]: a 610-es főutat
   lezárták. Személyi sérülés nem történt.
– Veszprémi jégkrémgyár [5]: személyi sérülés nem
   történt.
– Peking [6]: 55 halálos áldozat ammóniaömlés
   következtében.
– Texas [7]: 15 halálos áldozat, feltételezhetően
   ammóniaömlés utáni robbanás következtében.

Belátható, hogy nagy következményi károk is előfordulhatnak, és közvetlen életveszélyes állapot is kialakulhat egy ilyen rendszer közelében. A balesetek részleteiről a megadott forrásokból tájékozódhat az olvasó. A veszély elhárítása jelentős költségeket emészthet fel. Az 1. ábrán a kínai katasztrófavédelem védőruhái látszanak, közvetlenül egy ammóniaömlés után. A helyszínen 30 sérültet kellett ellátni és 15 fő meghalt [8].

1. ábra. A kínai vegyvédelmi ruházat. A kép közvetlenül egy shanghai ammóniaömlés után készült. Forrás: Index.hu

 

Az ammónia jellemzői

Az ammónia (2. ábra) színtelen, szúrós szagú, apoláros gáz, amely támadja a rezet és az egyéb technológiai szempontból kevésbé gyakori fémeket is [9]. E tulajdonság eredményeképpen ipari hűtőberendezéseknél az acél csövek az elterjedtek. A szállítóedény is acélból készül.

2. ábra. Az ammónia molekula felépítése.
Forrás: www.newhealthadvisor.com

 

A gáz természetes forrásból is előfordul alacsony koncentrációban a környezetünkben, mint bomlástermék.

Állattenyészeteknél zárt térben – például tyúkudvarban – az ammónia szúrós szaga egyszerű laikusként is megtapasztalható. Kis koncentrációban a természetes források közvetlenül nem veszélyesek, de a hosszú távú érintkezést kerülni kell.

Napjainkban ipari mennyiségben az ammóniát a Haber-Bosh eljárással [10] állítják elő nitrogénből és hidrogénből. A technológia 250 bar nyomás alatt, megközelítőleg 450 Celsius fokos hőmérsékleten vas katalizátort alkalmaz. Az ammónia vízben jól oldódik, szalmiákszesz keletkezik az elegyből. Biztonságtechnikai eljárásoknál ennek a tulajdonságnak nagy jelentősége van, ugyanis vízzel feltöltött kármentő edényben az ammónia felfogatható. Gyúlékony, amely tulajdonsága nem előnyös hűtőközegként alkalmazva.

Szállítása a biztonságtechnikai adatlapja szerint is körülményes [11], ADR engedély és különleges intézkedések szükségesek a rendszerbe töltésekor.

 

Hűtéstechnikai alkalmazás

Az ammóniának több nagyon előnyös tulajdonsága van, amiért a nagy hűtési rendszerekben szívesen alkalmazzák. Egy komponensű hűtőközeg, amely ásványi olajjal kompatibilis. Kiváló termodinamikai tulajdonságai vannak, ami miatt jó rendszerhatásfok érhető el. A GWP értéke 0, ózonbontó hatása is 0 [12]. Összességében környezetbarát technológiát képvisel, ami nagy teljesítményű hűtési igény esetén megtérülő beruházás a fokozott objektumvédelmi költségek ellenére is.

Ipari technológiai hűtési rendszereknél jelentős mennyiségű ammóniát tartalmazó rendszerek is előfordulnak. Ezek önmagukban „elfogadhatóan alacsony mértékű kockázatot” [13] jelentenek, amennyiben a szervezeti struktúrában a kockázatoknak megfelelő intézkedések, eljárások sorozata kellően gyorsan reagál a meghibásodásra.

A töltet tömegével arányosan a kockázat is emelkedik. Egy közepes méretű üzem, például egy átlagos magyarországi húsfeldolgozó üzem ammóniatöltete 5-8 tonna. Ezeket a rendszereket zömében a 70-es években telepítették. A rendszerek hagyományos acél-csőköteges kondenzátorral szereltek és átlagos eddigi üzemidejük 40 év körülire becsülhető.

Belátható, hogy nem az enyhe tömítetlenségek okoznak nagy területre kiterjedő sérülésveszélyt, hanem a nagy keresztmetszetű csövek, illetve folyadéktartályok váratlan sérülései. Enyhe szivárgási helyeket a reaktív karbantartás során a helyi szakképzett személyzet tömíteni tud.

Az edényeket és a vezetékeket megfelelő gyakorisággal hazai környezetben a kazánbiztosnak ellenőriznie kell. Az ellenőrzés a jellemző helyeken végzett ultrahangos feltárást és szemrevételezést tartalmaz.

 

További részletek lapunk 2015/11-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!