Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2015

2015 11. szám

Hozzászólások

Tanulságos életpályák – Dénes István

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Rébay Lajos

Tanulságos életpályák – Dénes István

Rébay Lajos

épületgépész, felelős műszaki vezető
RÉBAY Mérnökiroda Bt.

Ismét egy tanárral beszélgettünk. Meggyőző és megnyerő számunkra, hogy szakmánk sok területét ismeri és gyakorolja. Ez alapja sikeres oktatói munkájának, és ami nélkülözhetetlen, a személyiségéből sugárzó kedvessége, segítőkészsége, embersége. Macskásy Árpád Díj kitüntetéséhez ezúton is gratulálunk. Köszönöm az interjút.

Rébay Lajos

Magyar Épületgépészet: Mondj néhány számodra fontosat magadról!

Dénes István: Fontos, hogy összetartó, jól működő család vegyen körül, ahol láthatom a gyermekeim boldogulását, unokáim növekedését, és idős hozzátartozóim is helyet kapjanak benne.

Életcélom is ebből fakad, szeretnék aktívan, hasznosan még sok időt eltölteni családom körében. Ezért rendszeresen sportolok (asztalitenisz), kertészkedem, olvasok, színházba járok, figyelemmel kísérem a szakmai életet, részt veszek szakmai civilszervezetek munkájában. 

 

MÉ: Miért, hogyan lettél épületgépész?

DI: Középiskolai tanulmányaimat egy gyermekkori barátom hatására a budapesti Épületgépészeti Technikumban végeztem, ahol kiváló tanáraim megszerettették velem a szakmát. Majd a BME-en szereztem gépészmérnöki diplomát, épületgépész szakon. Munkásságom első tizenöt évét tervezőirodákban töltöttem, ahol lépésről-lépésre megtanultam a tervezési folyamatot, és tervezőként, majd vezető tervezőként dolgoztam. Ipari, lakó- és kommunális épületek épületgépészeti rendszereit terveztem (ÁGTI, BÁCSTERV).

1983-ban váltottam és mérnöktanárként visszatértem volt középiskolámba, ahol szakmai tantárgyakat tanítottam. A BME-n megszereztem a mérnöktanári, majd később a közoktatás vezetői diplomát. Óraadó tanárként az Ybl Miklós Főiskola építőmérnök hallgatóinak is tanítottam épületgépészeti ismereteket.

Szakmai pályafutásom utolsó 10 évében az Arany János Épületgépészeti Szakközépiskola és Szakiskola (a Szabó Ilonka utcai iskola egyik utódiskolája) igazgatójaként dolgoztam. Az iskola irányítása mellett a középfokú épületgépész szakképzés összefogását, és érdekvédelmét is felvállaltam. (Épületgépész Szakközépiskolák Országos Munkaközössége)

 

MÉ: Mit szeretsz az épületgépészetben, vagy a hozzád még közel álló tevékenységben?

DI: Szeretem, hogy rendszerkomponensekből egy működő rendszert tudok összeállítani, amely általában látványos, a tervezésem eredménye megtapasztalható, szolgálja a kényelmet és a komfortot. Izgalmas, hogyha bárhol beavatkozunk, végig kell követni annak hatását. Mindig van visszajelzés, tapasztalás, amit fel lehet később használni.

 

További részletek lapunk 2015/11-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!